Prima reacție a Biroului pentru Reintegrare după reținerea, la Tiraspol, a unei persoane „cu legături în structurile de forță ale Moldovei”
Full Article 4 minutes read

Prima reacție a Biroului pentru Reintegrare după reținerea, la Tiraspol, a unei persoane „cu legături în structurile de forță ale Moldovei”

Autoritățile de la Chișinău cer reprezentanților de la Tiraspol să respecte drepturile persoanei care ar fi incendiat Comisariatul militar din regiune. Potrivit Tiraspolului, este vorba de un locuitor al Chișinăului în vârstă de 46 de ani. Pentru NM, reprezentanții Biroului pentru Reintegrare au declarat că a fost sesizat negociatorul principal de la Tiraspol pentru a prezenta informații pe acest caz. 

„Prin canalul de comunicare al reprezentanților politici a fost sesizat negociatorul principal de la Tiraspol pentru a prezenta informații pe acest caz și a asigura respectarea drepturilor persoanei reținute, iar pozițiile relatate de Tiraspol vor fi aduse la cunoștința organelor de drept competente pentru a lua act de acestea și a întreprinde acțiunile legale ce se impun”, a declarat pentru NM, ca urmare a unei solicitări, Mariana Sarî, consultant superior al Biroului pentru Reintegrare.

Totodată se menționează că „Biroul nu este abilitat să facă calificări juridice asupra circumstanțelor ce urmează a fi elucidate și încadrate în modul procesual stabilit de către instituțiile împuternicite prin lege”.

UPDATE: Pe 24 mai, redacția Zona de Securitate a obținut un comentariu de la Serviciul Informații și Securitate al Republicii Moldova referitor la concluziile făcute de autoritățile neconstituționale din regiunea transnistreană.

„Referitor la apariția în presa controlată de autoritățile din stânga Nistrului despre o așa – numită implicare a instituțiilor de drept din Republica Moldova în “organizarea unui presupus act terorist în mun. Tiraspol”, SIS apreciază aceasta drept o provocare, organizată și mediatizată de exponenți ai structurilor paramilitare de la Tiraspol. Declarațiile făcute de așa – zisele autorități din regiune nu corespund adevărului și reprezintă o înscenare, cu scopul de a atrage atenție și a-și impune valoare în contextul situației regionale complexe. ”

 

SIS a îndemnat totodată reprezentanții mijloacelor de informare în masă să utilizeze surse oficiale și să nu participe în scheme menite să destabilizeze situația de securitate din țară.

***

„Ministerul de Interne” de la Tiraspol a publicat pe 23 mai un material video, menționându-se că comisariatul militar din Tiraspol a fost incendiat la comanda unei persoane „cu legături în structurile de forță ale Moldovei”.

Pe 24 mai, așa zisul Minister al Afacerilor Interne din regiunea transnistreană declara că a identificat persoana care a încercat să dea foc comisariatului militar: „Acesta este un locuitor din Chișinău în vârstă de 46 de ani, pe nume Alexandru”.

Potrivit „oamenilor legii” din Transnistria, acesta a fost de mai multe ori în regiune la concubina sa. Anterior el a primit o sentință cu suspendare pentru huliganism și a intrat în atenția serviciilor speciale din Republica Moldova în momentul când a fost reținut pentru droguri.

În schimbul cooperării, acestuia i s-ar fi promis că nu i se va intenta dosar penal. I-a fost atribuit un curator din serviciile speciale moldovenești – un oarecare Ion, a afirmat așa-numitul Minister de Interne.

„Pentru început, Alexandru a primit sarcina de a fotografia Comisariatul din exterior, apoi din interior. Pentru fiecare sarcină el primea de la Ion câte 500-600 de lei pentru a-și alimenta mașina cu combustibil. În incendierea instituției a mai fost implicat un cunoscut din Chișinău. Pentru îndeplinirea misiunii a primit 1500 de lei”, precizează Tiraspolul.

Bănuitul a fost reținut pe 18 mai, la Tiraspol. Acesta riscă până la 20 de ani de închisoare pentru fapta sa.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: