„Primăria Chișinău vă prezintă salutul său”. Viceprimarul cere explicații de la Guvern cu privire la poluarea aerului
Full Article 3 minutes read

„Primăria Chișinău vă prezintă salutul său”. Viceprimarul cere explicații de la Guvern cu privire la poluarea aerului

Primăria Chișinău a expediat o scrisoare autorităților centrale cu privire la poluarea aerului în capitală. Municipalitatea solicită să-i fie oferite cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în Chișinău, în ultima perioadă. 

„Solicităm instituțiilor informații oficiale cu referire la cauzele și sursele de poluare atmosferică înregistrate în ultima perioadă pe teritoriul municipiului Chișinău, în contextul evident de neconformitate a calității aerului”, scrie primarul Ion Ceban, pe Facebook.

Scrisoarea a fost expediată Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Agenției Naționale de Sănătate Publică și Centrului de Sănătate Publică Chișinău.

„Primăria municipiului Chișinău vă prezintă salutul său și comunică despre raportarea, în ultimele zile, de către subdiviziunile municipale și de către sursele media a prezenței continuă a unei neguri (ceți) neclare, aparent legată de poluarea atmosferică în concentrații care depășesc pragul stabilit pentru protecția sănătății umane”, se arată în scrisoarea semnată de viceprimarul Irina Gutnic.

„Primăria Chișinău vă prezintă salutul său”. Viceprimarul cere explicații de la Guvern cu privire la poluarea aerului

Facebook/Ion Ceban

NM a solicitat un comentariu de la Agenția de Mediu cu privire la nivelul de poluare la ziua de astăzi, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Potrivit unui site care prezintă calitatea aerului, pentru ziua de 3 ianuarie în Chișinău „aerul a atins un nivel de poluare ridicat și nu este sănătos pentru grupurile de persoane sensibile”.

„Primăria Chișinău vă prezintă salutul său”. Viceprimarul cere explicații de la Guvern cu privire la poluarea aerului

accuweather.com

Pe 27 decembrie, Ministerul Mediului și Agenția de Mediu declarau că în Chișinău se înregistrează un nivel ridicat de poluare a aerului. Se menționa că pe 23 și 24 decembrie curent, în Chișinău, a fost depășită media zilnică cu 2,4 ori pentru poluanții atmosferici PM10.

Aceasta depășire semnificativă, potrivit Ministerului Mediului, a fost condiționată atât de condițiile meteorologice, cât și de nivelul ridicat a traficului rutier, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor. „La moment se caută soluții pentru a diminua nivelul de poluare a aerului atmosferic. În opinia directorului Agenției de Mediu, dl Gîlcă este necesar implicarea agenților de poliție pentru a fluidiza traficul rutier prin redirecționarea acestuia de pe cele mai aglomerate străzi ale capitalei”, preciza Ministerul Mediului.

Ulterior, pe 31 decembrie, Agenția de Mediu declara că nivelul de poluare a aerului în mun. Chișinău continuă să se mențină la un nivel destul de ridicat – „în data de 30 decembrie s-a înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10mkm, limita fiind depășită de  2,8 ori”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: