Procesul de recepționare a voturilor prin corespondență pentru scrutinele din 20 octombrie s-a încheiat. Câți moldoveni au votat
Full Article 2 minutes read

Procesul de recepționare a voturilor prin corespondență pentru scrutinele din 20 octombrie s-a încheiat. Câți moldoveni au votat

Procesul de recepționare a plicurilor cu voturile prin corespondență pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE s-a încheiat în seara de 17 octombrie. Birourile electorale de peste hotare au recepționat 1 344 de plicuri ale moldovenilor care au optat pentru votul prin corespondență, fiind cu 464 mai puține decât totalul celor trimise alegătorilor. Precizările au fost făcute de președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în cadrul unui briefing de presă din 18 octombrie. 

Președinta CEC, Angelica Caraman, a menționat că procesul de recepționare a plicurilor moldovenilor din diaspora care au votat prin corespondență s-a încheiat în data de 17 octombrie, ora 18:00 (ora locală din țările gazdă). Ea precizat că birourile electorale din străinătate au fost recepționat, în total, 1 344 de plicuri de la alegătorii care au optat pentru votul prin corespondență din cele 1 808 care au fost expediate către alegători.

Celelalte plicuri care vor fi recepționate peste acest timp vor fi declarate deja vor fi declarate nevalabile. Dar trebuie să menționăm că plicurile care vor fi pentru turul II, începerea recepționării acestora va avea loc după ce Comisia Electorală Centrală va anunța candidații care vor merge în turul II, în cazul în care acesta va fi. Din acel moment pot fi recepționate plicurile pentru turul II”, a comunicat Angelica Caraman.

Precizăm că, în 2024, Parlamentul a adoptat un proiect de lege pilot care oferă posibilitatea votului prin corespondență pentru cetățenii Republicii Moldova stabiliți în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Pentru a putea vota prin corespondență la alegerile prizidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, alegătorii trebuiau obligatoriu să se înregistreze prealabil până la data de 6 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: