Procurorii anticorupție cer plasarea lui Ruslan Popov, adjunctul lui Stoianoglo, în arest
Full Article 2 minutes read

Procurorii anticorupție cer plasarea lui Ruslan Popov, adjunctul lui Stoianoglo, în arest

Procurorii anticorupție au solicitat judecătorilor să emită mandat de arestare pe numele lui Ruslan Popov, adjunctul procurorului general suspendat. Informația a fost confirmată pe 11 octombrie, de Procuratura Generală.

„La 11.10.2021 procurorii au sesizat judecătorul de instrucție pentru examinarea demersului cu privire la aplicarea arestului preventiv în privința persoanei reținute. În prezent se efectuează acțiuni de urmărire penală, numărul cazurilor investigate fiind în continuă extindere. Reiterăm că prioritatea în activitatea procurorilor va constitui respectarea legalității, obiectivității,  a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor”, se arată în comunicatul de presă publicat de Procuratură.

Amintim că Ruslan Popov a fost reținut pe 9 octombrie, pe un termen de 72 de ore. El este cercetat penal pentru îmbogățirea ilicită. Urmărirea penală este exercitată de către un grup de procurori și ofițeri de urmărire penală din cadrul Procuraturii Anticorupție, cu suportul acordat de Serviciul de Informații și Securitate.

Avocații Igor Hlopețchi și Oleg Spînu au susținut, pe 10 octombrie, o conferință de presă în cadrul căreia au declarat că acțiunile procesuale care au avut loc în contextul reținerii lui Popov ar fi „lipsite de orice temei și probe”. Avocații au afirmat că „execuția conducerii Procuraturii Generale care nu a acceptat subordonarea politică, continuă” și au declarat că s-a recurs la reținere și arest în scopul intimidării clientului lor, „pentru a i se închide gura”, informează IPN.

De asemenea, pe 8 octombrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Grădinaru a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe numele procurorilor Ruslan Popov și Iurie Perevoznic, suspendați din funcția de adjuncți ai procurorului general. Grădinaru le-a reproșat lui Popov și Perevoznic că s-ar fi expus în mod public în interes personal și au dat apreciere juridică pe fiecare capăt de acuzare, care i se incriminează lui Stoianoglo.

Precizăm că, pe 10 octombrie, adjunctul procurorului general suspendat din funcție, Iurie Perevoznic, și-a prezentat demisia. Acesta a motivat că a fost înlăturat, la modul practic, de la tot ce se desfășura în instituție și a menționat că nu împărtășește „ceea ce se întâmplă în ultimele zile”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: