Procurorii turci au cerut o pedeapsă mai aspră pentru fostul director al liceului Orizont. Ce a decis instanța
Full Article 2 minutes read

Procurorii turci au cerut o pedeapsă mai aspră pentru fostul director al liceului Orizont. Ce a decis instanța

Judecătorii turci au respins solicitarea procurorului de a mări termenul de detenție a fostului director al filialei Liceului moldo-turc Orizont din Ceadîr-Lunga, Feridun Tüfekçi, care a fost expulzat din Republica Moldova în 2018. Soția acestuia, Galina Tüfekçi, a declarat pentru NM că, potrivit legii, procurorul poate ataca decizia într-o instanță superioară. 

În data de 17 decembrie, judecătorii turci au examinat solicitarea procurorului, privind mărirea termenului de detenție pentru Feridun Tüfekçi, care fusese condamnat la 7,5 ani de închisoare. Drept motiv pentru această cerere ar fi servit învinuirile legate de activitatea jurnalistică a condamnatului.

Potrivit Galinei Tüfekçi, judecătorul a remarcat faptul că prima instanță a luat deja în considerare pedeapsa pentru activitatea jurnalistică a acestuia și a respins solicitarea procurorului.

Amintim că, în septembrie 2019, din Republica Moldova au fost expulzați 7 angajați ai liceului moldo-turc Orizont. Aceștia au fost acuzați de legături cu gruparea islamistă condusă de clericul Fethullah Gülen, pe care autoritățile de la Ankara îl consideră vinovat de organizarea tentativei de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în 2016. De asemenea, angajații Orizont au fost acuzați că ar avea legătură cu organizarea protestelor respective și au fost condamnați la diferite termene de detenție – de la 6 la 12 ani.

În data de 11 iunie 2019, CEDO a găsit Republica Moldova vinovată de încălcarea drepturilor profesorilor la libertate și a stabilit că profesorii turci au fost transferați „în mod intenționat direct în mâinile autorităților turce”, iar această operațiune a fost pregătită în așa mod încât profesorii turci să fie luați prin surprindere și să nu își poată exercita dreptul la apărare.

Totodată, instanța a dispus ca Republica Moldova să plătească câte 25 000 dolari pentru fiecare din reclamanți.