Procurorul General, despre dosarul „Kuliok”: „Oamenii care fac astfel de lucruri trebuie pedepsiți politic”
Full Article 2 minutes read

Procurorul General, despre dosarul „Kuliok”: „Oamenii care fac astfel de lucruri trebuie pedepsiți politic”

Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că înregistrarea video cu camera ascunsă, în care fostul președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, îi oferă lui Igor Dodon o pungă neagră nu este o probă concludentă pentru inițierea unui dosar penal. Șeful Procuraturii Generale consideră, însă, că președintele în exercițiu ar trebui taxat prin instrumente politice.

„Nu cred că Dvs veți găsi în țara noastră cel puțin un jurist serios pregătit care poate aprecia din punct de vedere penal. Am avut discuții și cu autorii demersului expediat și ei, la fel, au recunoscut că sunt niște chestii mai mult politice, care au alte consecințe. Acolo sunt multe detalii care nu pot fi apreciate. Da, oamenii care fac astfel de lucruri trebuie să fie pedepsiți în primul rând politic”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul conferinței de presă din 1 decembrie.

***

Înregistrarea video a fost publicată de către deputatul fracțiunii Platforma DA Iurie Reniță. În înregistrarea video, Plahotniuc încearcă să îi dea lui Dodon o pungă neagră, pe care președintele de atunci al țării nu o ia în mâini. Reniță susține că în aceasta erau bani.

Filmarea a fost făcută publică pe 18 mai, în aceeași zi în care procurorul general Alexandru Stoianoglo a declarat la o conferință de presă că Vladimir Plahotniuc este principalul beneficiar al furtului miliardului.

Pe 24 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat o investigație în baza acestui caz. Procurorii au decis să nu inițieze un dosar penal, deoarece este imposibil să se stabilească ce se afla în pachetul pe care Plahotniuc i l-a dat lui Dodon. În același timp, procuratura a dat asigurări că va relua ancheta, în cazul în care vor apărea dovezi concludente.

Internauții au numit acest caz „dosarul kuliok”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: