Procurorul Victor Furtună va cerceta penal presupusele acțiuni ilegale ale șefului Procuraturii Generale Alexandr Stoianoglo (DOC)
Full Article 2 minutes read

Procurorul Victor Furtună va cerceta penal presupusele acțiuni ilegale ale șefului Procuraturii Generale Alexandr Stoianoglo (DOC)

Procurorul Victor Furtună a fost desemnat pentru cercetarea penală a presupuselor fapte ilegale întreprinse de către șeful Procuraturii Generale Alexandr Stoianoglo. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 5 octombrie a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Președinta CSP Angela Motuzoc a precizat că, în cadrul deliberărilor, au existat opinii separate în ceea ce privește desemnarea lui Victor Furtună. Hotărârea poate fi contestată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel.

UPDATE (14:25) Ministrul Justției Sergiu Litvinenco a publicat pe pagina sa de Facebook hotărârea CSP.

Amintim că membrii CSP s-au întrunit pe 5 octombrie în ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică față de activitatea lui Stoianoglo de pe timpul când a deținut funcția de deputat, dar și față de activitatea sa în calitate de procuror general.

Lilian Carp susține că, în anul 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind deputat și președinte al CSNAOP, a semnat un raport la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

„Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul, citat de realitatea.md.

De asemenea,  Carp a făcut trimitere la investigația publicată de un portal ucrainean în aprilie 2021, în care se susține că omul de afaceri Veaceslav Platon i-ar fi plătit lui Alexandr Stoianoglo suma de 5,5 mln de dolari pentru eliberarea sa. Jurnaliștii au amintit de declarația fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, care a declarat că Platon a scris pe numele soției lui Stoianoglo două companii care dețineau acțiuni Moldindconbank (MICB).

Lui Stoianoglo i s-a reproșat și faptul că Procuratura Generală i-a achitat indemnizație fostului șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în pofida faptului că acesta nu ar fi avut dreptul să pretindă la acești bani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: