Produsele moldovenești vor putea fi comercializate fără taxe în 4 țări europene. Președinta: Veste bună pentru producători
Full Article 2 minutes read

Produsele moldovenești vor putea fi comercializate fără taxe în 4 țări europene. Președinta: Veste bună pentru producători

Republica Moldova a semnat pe 27 iunie un Acord de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA), care întrunește țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Potrivit șefei statului Maia Sandu, acordul va permite producătorilor moldoveni să exporte bunuri, fără a plăti tarife vamale, în cele patru țări membre ale EFTA. 

Premierul Dorin Recean a scris pe rețelele de socializare că beneficiile acordului sunt: mai multe investiții și locuri de muncă, creșterea exporturilor, diversificarea partenerilor comerciali și creșterea economică.

În pofida multiplelor crize cu care se confruntă țara noastră, căutăm noi piețe de export pentru produsele moldovenești și noi oportunități pentru oamenii de afaceri. Semnarea unui astfel de acord consolidează legăturile economice dintre Moldova și țările occidentale, stimulează cooperarea internațională”, a precizat Recean.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a spus că acordul presupune „oportunități mai bune pentru exporturile moldovenești”.

Semnarea acordului cu EFTA reprezintă un pas semnificativ pentru Republica Moldova în ceea ce privește extinderea piețelor de export și consolidarea relațiilor comerciale. Prin eliminarea taxelor și tarifelor pentru produsele moldovenești în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, țara noastră deschide noi oportunități pentru export și atrage atenția unor economii extrem de prospere”, a comunicat Alaiba.

„Astăzi avem o veste bună pentru producătorii din Republica Moldova”, a reacționat pe rețelele de socializare șefa statului Maia Sandu, urmare a acordului semnat.

Acordul va permite producătorilor moldoveni să exporte bunuri, fără a plăti tarife vamale, în cele patru țări membre ale EFTA: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Noi piețe de export pentru antreprenorii noștri înseamnă mai multă producție vândută, venituri mai mari și mai multe locuri de muncă acasă”, a comunicat Sandu.

Președinta a mai spus că „după mai bine de doi ani de negocieri, semnarea acestui acord a fost posibilă datorită dialogului nostru permanent și deschiderii partenerilor europeni față de agenda noastră de dezvoltare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: