Proiect grandios în educație: 3 licee, cu peste 1 000 de locuri și infrastructură modernă vor fi construite în Moldova. Investiții de $60 mln
Full Article 3 minutes read

Proiect grandios în educație: 3 licee, cu peste 1 000 de locuri și infrastructură modernă vor fi construite în Moldova. Investiții de $60 mln

Sute de școli și grădințe vor fi modernizate, iar 3 licee vor fi construite de la început în următorii 6 ani. Lucrările vor avea loc în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, care are o valoare de $60 milioane.

Pe 7 august a avut loc lansarea Proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, care urmează a fi realizat până în 2029. Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a explicat că, din valoarea totală a proiectului, de $60 milioane, $40 milioane sunt un credit preferențial oferit de Banca Mondială, iar 20 milioane – granturi furnizate de partenerii Republicii Moldova. $10 milioane din resursele de grant sunt oferite de către Guvernul Olandei, prin intermediul Facilității Concesionale Globale. $4,5 milioane nerambursabile sunt oferite de Parteneriatului Global pentru Educație, iar alte $5 milioane de Parteneriatul pentru Educația Timpurie.

„Acordul a fost ratificat de către Parlament la 30 iunie 2023, respectiv avem cadrul legal necesar pentru a putea implementa demararea proiectului”, a precizat ministrul.

În cadrul proiectului, vor fi construite de la zero 3 licee. Pentru construcția viitoarele instituții de învățământ sunt preconizate circa $15 milioane, iar pentru doarea acestora – $1,6 milioane.

„Propunerea este să avem instituții mari, cu un număr mare de elevi la liceu, depășind 1 000. Ceea ce o să ne permită și studii mai flexibile, oportunitatea pentru elevi de a-și alege disciplinele, de exemplu. O infrastructură nouă, aspirațională, mai motivantă, cu anumite spații care să corespundă rigorilor secolului XXI”, a declarat ministrul Educației.

Dan Perciun a precizat că probabil, va fi construit câte un liceu în zona de sud, centru și nord a țării. Potrivit lui, locația exactă va fi stabilită în funcție de numărul de copii din acea regiune.

Totodată, vor fi reabilitate 15 școli și 15 grădinițe, pentru aceste activități fiind bugetate $7,3 milioane și, respectiv, $2 milioane.

În același timp, 200 de școli urmează a fi dotate cu mobilier, echipamente IT și alte necesități de predare și învățare pentru elevi. Pentru aceste lucruri s-au alocat $2,3 mln. Iar încă 120 de școli vor beneficia de granturi, a câte $36 000, pentru formări, materiale didactice, preluare de bune practici și preluare a experienței în organizarea diverselor evenimente.

De asemenea, în proiect vor participa și alte 200 de grădinițe, care vor avea un pachet standard de sprijin, ce va include atât dotări cât și formări continue pentru cadrele didactice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: