Proiectul cu privire la Procuratură, adoptat în lectură finală. Alaiba: „Stoianoglo trebuie să plece!”
Full Article 2 minutes read

Proiectul cu privire la Procuratură, adoptat în lectură finală. Alaiba: „Stoianoglo trebuie să plece!”

Deputați au votat pentru proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la Procuratură, în lectura finală. Documentul prevede instituirea mecanismului de evaluare a performanțelor procurorului general. Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului ”nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o data în an.

În cea de-a doua lectură, au fost acceptate unele amendamente care vizează interimatul funcției de procuror general. Noua redacție este necesară pentru a clarifica situația privind instituirea interimatului, procurorul general interimar urmând a fi numit prin decret al Președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, menționează autorii amendamentului.

Pe pagina sa de Facebook, deputatul PAS Dumitru Alaiba și-a exprimat opinia că procurorul general Alexandr Stoianoglo ar fi trebuit să participe la ședința Parlamentului, pentru a-și prezenta punctul de vedere.

În ajun, Stoianoglo a criticat dur inițiativele legislative elaborate de PAS și care vizează activitatea Procuraturii.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: