Propunerea lui Stoianoglo către Sandu: „Să semnăm o declarație privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană”
Full Article 3 minutes read

Propunerea lui Stoianoglo către Sandu: „Să semnăm o declarație privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană”

Alexandr Stoianoglo, candidatul la șefia statului susținut de Partidul Socialiștilor, i-a propus candidatei Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Maia Sandu să semneze „o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova”. Propunerea a fost enunțată în timpul dezbaterilor electorale din data de 27 octombrie. Sandu nu a reacționat la propunerea lui Stoianoglo, însă l-a întrebat între timp cum va discuta cu liderii europeni dacă ajunge președinte în situația în care „toată lumea a văzut la acest referendum care este atitudinea dumneavoastră față de integrarea europeană”. 

„Ca susținător ferm al integrării europene îi propun doamnei Sandu să semnăm în zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Indiferent de cine va câștiga, acest parcurs dificil al modernizării, al libertăților, al dreptății, trebuie să continue”, a comunicat Stoianoglo în debutul dezbaterilor.

Sandu nu a reacționat la propunerea lui Stoianoglo. Totuși, ulterior, candidata l-a întrebat pe Stoianoglo: „Președintele are un rol important în procesul de reintegrare europeană. Moldova este țară candidată, noi am făcut eforturi serioase și am obținut rezultate serioase în acești câțiva ani. Este un proces complicat, este un proces amplu. Cum veți putea ajuta la succesul acestor negocieri? Cum veți discuta cu liderii europeni în situația în care, toată lumea a văzut – care este atitudinea dumneavoastră față de integrarea europeană la acest referendum?”.

„Eu sunt adeptul Uniunii Europene. Eu nu am participat la referendumul care dumneavoastră l-ați propus din cauza că acest referendum a urmărit numai scopurile dumneavoastră personale. Eu nu particip la imitație. (…) Eu sunt sigură că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sunt adepții Uniunii Europene dar anume din cauza că dumneavoastră ați propus în situația respectivă, adică a coincis cu alegerile prezidențiale, a fost un vot de protest”, a răspuns Stoianiglo.

„Și eu sunt sigură că marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova susțin ideea integrării europene. Problema a venit de la cei care vă susțin pe dumneavoastră, cu toate dezinformările, cu toate sperietorile. Ați umplut țara cu minciuni și sperietori despre integrarea europeană”, a conchis Sandu.

***

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo sunt candidații care au acces în turul II al alegerilor prezidențiale. Conform rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală, în primul tur, Maia Sandu a acumulat 656 852 voturi (42.49%), iar Alexandr Stoianoglo – 401 215 (25.95%).

Pe 27 octombrie Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo a avut loc dezbaterea electorală între cei doi candidați. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Republicii din Chișinău. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: