euronews.ro

Prosecco, în pericol din cauza schimbărilor climatice: Avertizările experților

Schimbările climatice ar putea duce la dispariția prosecco și a altor vinuri europene populare, avertizează un nou studiu, potrivit Euronews.

Prosecco – un vin alb spumant produs în podgoriile din munții italieni – este una dintre cele mai iubite băuturi de pe continent. Însă recoltele de struguri sunt în scădere, devastate de o combinație mortală de condiții meteorologice extreme și degradarea solului. O nouă analiză – publicată luna trecută în revista iScience – descrie recolta ca fiind „fragilă și amenințată”.

„Riscul nu constă doar în pierderea unui produs agricol sau în schimbarea peisajului, cu impact negativ asupra economiei locale. Riscul este de a pierde istoria unor întregi comunități și rădăcinile lor culturale”, spune autorul principal al studiului, Dr. Paolo Tarolli de la Universitatea din Padova, Italia.

Alte vinuri precum Burgundia, Grand Cru și Cabernet Sauvignon ar putea fi, de asemenea, amenințate.

Anul acesta, producătorii de prosecco au fost inundați de ploile masive de primăvară și de grindină, urmate de o vară caniculară. Vremea instabilă – declanșată de schimbările climatice – ar putea reduce recoltele de struguri de vin din Italia cu până la o cincime, estimează producătorii.

De ce este prosecco cultivat pe versantul unui munte?

Aroma unică a prosecco provine de la modul său de cultivare, la mare altitudine. Strugurii cultivați la munte sunt mai mici și au o aromă intensă. De asemenea, primesc mult soare – dar temperaturile scăzute de la altitudine înaltă îi împiedică să se coacă.

Cererea pentru această recoltă este uriașă, crescând cu peste 33% în cinci ani. Prin comparație, cererea de șampanie franceză a crescut cu doar un procent în aceeași perioadă.

Recoltarea unei culturi în astfel de locații la altitudini înalte nu este ușoară. Recunoscând dificultatea, practica de a cultiva struguri pe pante mai abrupte de 30% este numită „viticultură eroică”.

Schimbările demografice și un exod al populației din zonele rurale au dus la o lipsă gravă de forță de muncă în zonele montane, spune Dr. Tarolli. Ravagiile provocate de schimbările climatice vor face ca recrutarea următoarei generații de viticultori să fie mult mai dificilă.

„Noua generație nu este dispusă să continue să lucreze în condiții extreme dacă beneficiile economice sunt nesemnificative”, avertizează Dr. Tarolli.

Ce alte culturi sunt amenințate de schimbările climatice?

Nu este vorba doar de struguri – schimbările climatice decimează culturile din întreaga lume. Orezul din nordul Italiei, uleiul de măsline din Spania și orzul din Regatul Unit au înregistrat scăderi dramatice ale randamentului în ultimii ani din cauza condițiilor de mediu.

Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) a avertizat că, în cazul în care se atinge o încălzire de 1,5 grade Celsius, aproximativ 8% din terenurile agricole din lume vor deveni improprii pentru agricultură.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale de Meteorologie publicat în luna mai, există 66% șanse ca temperatura medie anuală la nivel global să atingă 1,5  grade Celsius peste temperaturile preindustriale la un moment dat în următorii cinci ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Stația de epurare din Rezina lucrează ilegal și poluează Nistrul? Ministerul Mediului cere remediere în 90 de zile

Stația de epurare a apelor uzate din orașul Rezina activează fără autorizație de mediu și deversează în Nistru ape insuficient tratate, contrar legislației în vigoare. Ministerul Mediului a preluat cazul și a stabilit un termen de 90 de zile pentru remedierea situației, în urma sesizărilor depuse de redacția Rezina în obiectiv.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani, volumul apelor uzate produse de oraș a crescut de aproape două ori, ca urmare a extinderii rețelei de canalizare și a racordării a sute de gospodării printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. La aceasta se adaugă activitatea agenților economici locali, inclusiv spălătorii auto. Autoritățile locale recunosc că stația funcționează la limită și nu mai face față volumului, precizează portalul.

Plângeri și lipsa controlului real

Localnicii reclamă că stația din oraș deversează apa epurată în Nistru cu abateri grave de la indicatorii de calitate, chiar dacă aceasta a fost dată în exploatare în urmă cu doar doi ani. Apa care ajunge în Nistru este vizibil murdară și cu un miros neplăcut, potrivit sursei.

Instituția precizeaz că această problemă a ieșit la suprafață atât vara anului trecut, cât și vara aceasta, odată cu retragerea Nistrului în legătură cu seceta, pe perioada de caniculă. În restul anului, când râul își menține nivelul de apă ridicat, toate apele uzate insuficient tratate se deversează direct în Nistru și problema nu prea poate fi observată în celelalte luni ale anului. 

Pe lângă faptul că stația de epurare deversează în râul Nistru ape uzate insuficient tratate, din conducta de evacuare a apei ajung în Nistru șervețele, pachete din polietilenă, resturi menajere și alte impurități. Însă despre aceste mase solide, autoritățile de mediu de la Rezina susțin că au ajuns aici, spre mal, din altă parte, fiind aduse de valurile râului și că nu puteau proveni de la stația de epurare.

Conform instituției media, primarul orașului, Simion Tatarov, susține că probe de apă au fost prelevate periodic, datele obținute de la instituțiile responsabile arată contrariul. Întreprinderea Municipală „Servicii Comunal-Locative Rezina”, care gestionează activitatea stației de epurare, a comunicat că: „Calitatea apei epurate deversată în râul Nistru se constată ca satisfăcătoare conform rapoartelor emise de către Centrul de Sănătate Publică Orhei. Ultimele probe privind calitatea apelor deversate de la stația de epurare au fost prelevate de către Centrul de Sănătate Publică Orhei și laboratorul Inspectoratului pentru Protecția Mediului în perioada 10–14 august 2025.”  

Însă Inspectoratul pentru Protecția Mediului Rezina nu deține niciun laborator  pentru prelevarea probelor, iar Centrul de Sănătate Publică Orhei nu are atribuții cu privire la această problemă, deoarece are acreditare doar pentru efectuarea probelor de laborator la apă potabilă, nu și la apă uzată, inclusiv cea provenită din stațiile de epurare.

În lipsa unui laborator acreditat la nivel local, testele ar trebui efectuate la Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu din Chișinău. Respectiv, autoritățile de la Rezina, trebuie să transmită solicitări către Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu pentru efectuarea încercărilor de laborator de la stația de epurare din orașul Rezina.

Activitate fără autorizație

Agenția de Mediu confirmă că stația din Rezina nu are autorizație pentru folosința specială a apei, fapt ce contravine Legii apelor. Întreprinderea Municipală „Servicii Comunal-Locative Rezina” a fost deja sancționată de două ori în acest sens. Ministerul Mediului a emis operatorului un plan de remediere cu termen de 90 de zile, monitorizat de Inspecția pentru Protecția Mediului, a declarat Gheorghe Hajder, secretar de stat la Ministerul Mediului pentru Rezina în obiectiv.

Fără soluții de extindere

Autoritățile locale afirmă că pentru a face față volumului actual ar fi necesară extinderea stației prin instalarea unui nou reactor, însă nu există documentație de proiect și nici surse de finanțare. În prezent, capacitatea tehnică a stației este de 700 m³ pe zi, în timp ce volumul de ape uzate colectat zilnic ajunge la 600 m³ – nivel aproape de limită.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: