Protest la Ministerul Justiției față de abuzul împotriva femeilor: „La ce uși ar trebui să batem pentru a obține dreptate?”
Full Article 3 minutes read

Protest la Ministerul Justiției față de abuzul împotriva femeilor: „La ce uși ar trebui să batem pentru a obține dreptate?”

Mișcarea Feministă din Moldova a organizat un protest în fața clădirii Ministerului Justiției din Chișinău, în seara zilei de 27 septembrie. Participanții au cerut pedepsirea celor care au comis abuzuri față de femei în contextul cazul revoltător din raionul Strășeni, unde o tânără a fost violată în grup. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit să discute cu manifestanții și le-a spus că autoritățile au modificat legislația pentru a se asigura că femeilor împotriva cărora au fost comise infracțiuni li se va face dreptate. În opinia acesteia, „legea începe să funcționeze”.

Câteva zeci de activiști au protestat față de abuz și violență împotriva femeilor în fața sediului Ministerului Justiției. Aceștia au cerut autorităților pedepsirea celor vinovați de violuri, crime și abuzuri comise asupra femeilor din țară.

Sloganul manifestației a fost o întrebare adresată oficialilor: „La ce uși ar trebui să batem pentru a obține dreptate?”.

Participanții au desfășurat pancarte cu mesaje precum: „Vreau să mă simt în siguranță acasă”, „Sistemul judiciar eșuează într-o societate misogină”, „Nu vreau să mor fiindcă sunt femeie” și „Prea multe femei sunt ucise”. De asemenea, ei au scandat „Violatorii la închisoare! Ucigașii la închisoare!” și „Strigăm în cor, cerem dreptate pentru toate femeile abuzate”.

Ne dorim pedepse mai dure sau măcar ca pedepsele care sunt prevăzute acum de Codul Penal să fie aplicate. Pentru că avem foarte multe cazuri când abuzatorii, violatorii scapă de pedeapsă”, a spus o manifestantă, în timpul protestului.

La noi în țară nu există lege pentru un bărbat care își bate acasă femeia. (…) Sper din suflet să se modifice legea, să văd măcar 25 de ani, închisoare pe viață pentru pedofili, măcar 25 pentru violatori”, a menționat o altă participantă.

Minista Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a ieșit să discute cu participanții la protest. Ea a menționat ce măsuri sunt luate pentru pedepsirea infractorilor.

Noi am exercitat toate competențele, potrivit legislației. Care lege noi am modificat? Codul Penal. Care lege am mai modificat? Codul de procedură penală. Tocmai ca victima să aibă cât mai multe garanții că procesuale. De ce legea nu funcționează? Eu cred că legea începe să funcționeze. Noi astăzi avem o condamnare cu detenție pe viață a unui abuzator față de propriul său copil”, a comunicat ministra Justiției.

Precizăm că activiștii au ieșit la protest în urma cazului revoltător din satul Rădeni, raionul Strășeni, unde trei bărbați ar fi violat o tânără mamă. Unul dintre suspecți se află în arest preventiv, altul este în arest la domiciliu, iar al treilea se află sub control judiciar. Deși procurorul de caz a contestat această decizie și a cerut ca toți bănuiții să fie plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, Curtea de Apel Chișinău a respins solicitarea și a menținut decizia primei instanțe de judecată.

Ancheta este în desfășurare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: