PSRM a invitat fracțiunile parlamentare la discuții informale, privind dizolvarea legislativului
Full Article 2 minutes read

PSRM a invitat fracțiunile parlamentare la discuții informale, privind dizolvarea legislativului

PSRM a invitat toate fracțiunile din Parlament la discuții informale pentru a stabili o foaie de parcurs cu acțiuni necesare pentru dizolvarea legislativului și organizarea alegerilor anticipate. Invitația a fost lansată de către vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea împreună cu liderul fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță, în cadrul unui briefing care s-a desfășurat pe 4 decembrie, înainte de ședința plenară a parlamentului.

La discuțiile informale urmează să participe lideri de la cinci fracțiuni parlamentare: PSRM, PAS, PPDA, PDM, „ȘOR”. Scopul este să identifice acțiunile juridice pentru a iniția dizolvarea Parlamentului. Procedurile legale sunt prevăzute în Constituție și trebuie respectate, au menționat cei doi deputați socialiști.

„Parlamentul este un organ ales de cetățeni și sunt prevăzute proceduri legale pentru a fi dizolvat și pentru a fi organizate alegeri anticipate în 2021. Sunt sigur că aceste proceduri sunt cunoscute de către Maia Sandu și echipa acesteia. De aceea, chemăm la calm, la masa de discuții, în locul și timpul stabilit de comun acord”, a menționat Vlad Batrîncea.

De asemenea, socialistul a remarcat că acest Parlament nu este pe deplin funcțional, iar alegerile anticipate sunt necesare pentru a fi resetat Parlamentul.

„Totodată, trebuie să stabilim ce facem cu activitatea actualului guvern, fie demis și să fie în exercițiu, fie să fie numit un alt guvern, care să administreze țara în perioada alegerilor parlamentare anticipate. Cînd va fi agreată formula cu acțiunile juridice, planul va fi făcut public”, a spus Vlad Bătrîncea, care a precizat că la aceste discuții poate participa și președintele ales, Maia Sandu.

PSRM a repetat că nu va participa în formarea altor majorități parlamentare în actuala componență a Legislativului.

Pe de altă parte, deputatul PAS Mihai Popșoi a anunțat că, în cadrul ședinței Biroului permanent, a fost ales un nou vicepreședinte al Parlamentului – Vladimir Vitiuc de la Partidul „ȘOR”. Totodată, mai mulți deputați democrați care conduceau anumite Comisii de profil au fost înlocuiți cu membri ai Platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte parlamentarii fracțiunii Partidul „ȘOR” și neafiliați, care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: