PSRM cere demisia ministrului justiției, Olesea Stamate
Full Article 3 minutes read

PSRM cere demisia ministrului justiției, Olesea Stamate

Partidul Socialiștilor a cerut demisia ministrului justiției, Olesea Stamate. Într-un brifing de presă, care a avut loc astăzi, 6 noiembrie, deputații Vasile Bolea și Grigore Novac, precum și juristul formațiunii, Fadei Nagacevschi, au criticat dur decizia de anulare a rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general și au cerut blocului ACUM să desemneze un alt candidat pentru șefia ministerului justiției.

„Constatăm că după mai multe momente confuze, generate de modul în care ministrul justiției a gestionat acest concurs, avem parte de un final comico-tragic care aduce cu sine cel mai mare eșec al actualei guvernări. Ministrul justiției, practic, își recunoaște public incompentența, își anulează propriul concurs pe care l-a organizat așa cum a dorit ea și cu cine a dorit ea. Toate acestea vin după ce, același ministru, a apărat rezultatele concursului și a dat asigurări că totul a fost organizat legal și corect”, a spus parlamentarul Vasile Bolea.

Acesta a mai sugerat că asupra Olesei Stamate s-au făcut presiuni, pentru ca rezultatul concursului să fie anulat: „Anumite presiuni care s-au făcut asupra ei au determinat să ia o decizie care discreditează total reforma justiției, pune sub semnul întrebării independența ei de politic și capacitatea ei de a gestiona, în mod profesionist, implementarea reformei justiției.”

De asemenea, socialiștii solicită scuze publice de la ministrul justiției. „Oleasea Stamate trebuie să facă gestul de onoare și să demisioneze, cu scuze publice adresate cetățenilor pentru modul în care le-a înșelat așteptările, gestionând total neadecvat până acum reformarea justiției”, a adăugat Vasile Bolea.

Și juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, a criticat conceptul reformei justiției, despre care susține că ar fi „plin de erori”. Potrivit acestuia, un nou eșec ar fi concursul pentru funcția de procuror general.

„De la demnarea doamnei ministru în funcția sa, dumneaei a călcat din eșec în eșec: reforma justiției, așa-zisul „concept” de reformă a justiției este plin de erori tehnice, care a fost criticat dur de Comisia de la Veneția, ne-a făcut de rușine la Comisia de la Veneția. Un alt eșec este acest concurs pentru funcția de procuror general. Trebuie să amintim că în cazul modificării legii procuraturii, cam tot de pe la ministerul Justiției a venit inițiativa”, a spus Nagacevschi.

Reprezentanții PSRM au divulgat și numele membrului comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, care, potrivit ministrului justiției, ar fi punctat disproporționat concurenții.

„Domnul Petru Bobu este identificat de doamna ministru pentru un singur scop: doar pentru faptul că el este desemnat de doamna președintă a parlamentului. Uitați-vă în ce țară ajungem noi, când ministrul justiției sare la gâtul președintelui parlamentului!”, susține juristul PSRM.

Deputatul PSRM Grigore Novac susține că Petru Bobu nu ar fi putut influența rezultatele concursului. „Noi nu ne-am implicat în niciun fel în acest concurs. Ei au fost inițiatorii modificării legii. Ei, cu ajutorul nostru, au modificat legea… Reiese că dacă nu câștigă favoritul blocului ACUM, înseamnă că, gata, anulăm!”, a spus Novac.

Amintim că ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea cadidatului la funcția de procuror general, pe motiv că unul dintre membrii comisiei a acordat punctaj „disproporționat”concurenților.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: