„Pune o presiune enormă”. Ministrul Apărării a relatat la București despre rachetele care au survolat spațiul aerian al Moldovei
Full Article 3 minutes read

„Pune o presiune enormă”. Ministrul Apărării a relatat la București despre rachetele care au survolat spațiul aerian al Moldovei

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a reinterat la București că, din cauza rachetelor care ne survolează spațiul aerian, Republica Moldova este supusă unui pericol militar. Declarațiile au fost făcute pe 13 aprilie în cadrul conferinței comune de la reuniunea trilaterală a miniștrilor de externe și cei ai apărării.

„În prezent, Republica Moldova la fel este supusă riscurilor militare. Drept exemplu pentru Comunitatea Internațională servește încălcarea spațiului nostru aerian de către rachetele rusești. Sigur că noi analizăm și monitorizăm îndeaproape regiunea transnistreană din zona de securitate cum și în proximitatea geografică a Republicii Moldova. Astăzi, situația rămâne calmă, dar volatilă cu unele elemente de imprevizibilitate. Între timp dorim să semnălăm că în țara mea se desfășoară acțiuni subversive din arsenalul unui război hibrid. Această situație ambiguie pune o presiune enormă asupra sectorului securității de apărare națională”, a declarat Anatol Nosatîi.

În perioada 12-13 aprilie, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, alături de ministrul apărării Anatolie Nosatîi, participă la reuniunea trilaterală a miniștrilor de externe și cei ai apărării ai României, Republicii Moldovei și Ucrainei, care va avea loc la București.

***

Amintim că pe 10 octombrie 2022, zeci de rachete rusești au lovit infrastructura critică, clădirile rezidențiale și locurile de joacă din Ucraina. Imediat după atacuri, președintele rus Vladimir Putin a numit loviturile „un răspuns la aruncarea în aer al a podului din Crimeea”. Potrivit lui, Rusia lovește „facilități de energie, comandă militară și comunicații”.

În aceeași zi, Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că trei rachete rusești, care au lovit ținte în Ucraina, au zburat deasupra spațiului aerian al țării noastre. Instituția a declarat că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul.

Pe 31 octombrie, în Republica Moldova au căzut resturile unei rachete, care a fost doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean. Incidentul nu a înregistrat victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse. Pe 1 noiembrie, geniștii Armatei Naționale au finisat verificările în zona din extrimitatea de nord a localității Naslavcea, unde a căzut resturile rachetei. Specialiștii au menționat că nu au descoperit obiecte explozibile în zonă.

În ianuarie 2023, în zona sectorului de frontieră Larga din raionul Briceni au fost depistat bucăți de rachetă, urmare a bombardamentelor masive ale Rusiei asupra Ucrainei. A fost al 3-lea caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe 10 februarie, șeful administrației regionale Nikolaev Vitali Kim declara, pe canalul său de Telegram, că o rachetă lansată de militarii ruși ar fi traversat spațiul aerian al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: