Putin nu intenționează să se întâlnească cu conducerea Moldovei, în contextul contractului pentru gaz
Full Article 2 minutes read

Putin nu intenționează să se întâlnească cu conducerea Moldovei, în contextul contractului pentru gaz

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov și-a exprimat speranța că negocierile pe tema contractului dintre Gazprom și Moldovagaz vor continua, iar părțile vor ajunge la un acord. Peskov a mai menționat că, în timpul apropiat, președintele Vladimir Putin nu intenționează să se întâlnească cu autoritățile de la Chișinău, informează ТАСС.

Potrivit lui Peskov, în cadrul negocierilor, concernul Gazprom ține cont de poziția acționarilor.

„Toate punctele de vedere sunt clare: poziția părții ruse, a Gazpromului, este foarte clară și simplă. Este o poziție comercială, care include reduceri binecunoscute”, a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului și-a exprimat speranța că dialogul între părți va continua. Întrebat de jurnaliști dacă Vladimir Putin plănuiește vreo întrevedere cu conducerea de la Chișinău în contextul crizei energetice, aceasta a răspuns: „Președintele nu are deocamdată astfel de planuri”.

***

În cadrul conferinței de presă din 25 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că va avea o nouă întrevedere pe tema furnizării de gaz cu reprezentanții Gazprom. Acesta urmează să se întâlnească, pe 27 octombrie, cu directorul concernului rus, Alexei Miller, la Sankt Petersburg. Spînu a menționat că va discuta inclusiv despre datoria comercială, care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom, însă Guvernul nu va semna niciun angajament în acest sens până când nu va fi desfășurat un audit independent.

Precizarea a fost făcută în contextul în care, pe 23 octombrie, reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov a declarat că datoria se ridică, în prezent, la $433 mln, iar împreună cu penalitatățile, suma totală constituie $709 mln. Kuprianov a mai spus că Gazpromul este gata să prelungească contractul pentru livrarea gazului, în cazul în care datoria va fi achitată în totalitate. În cazul în care Chișinăul nu va plăti banii, din luna decembrie ar urma să fie sistată livrarea de gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: