Reacția Ministerului Educației la cazul în care o profesoară din capitală a lovit o elevă: „Îndemnăm cadrele didactice să dea dovadă de respect față de copii”
Full Article 3 minutes read

Reacția Ministerului Educației la cazul în care o profesoară din capitală a lovit o elevă: „Îndemnăm cadrele didactice să dea dovadă de respect față de copii”

Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS) a municipiului Chișinău a inițiat o anchetă pe marginea cazului de violență din Liceul „Alecu Russo” din capitală, în care o profesoară a lovit o elevă. Iar administrația instituției de învățământ vizate a dispus ca profesoara să nu mai predea la clasa în care învață eleva agresată. Informațiile au fost confirmate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), care a îndemnat, totodată, cadrele didactice să dea dovadă de respect față de copii.

Pe 12 februarie, Ministerul Educației a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul de agresiune față de o elevă din Liceul „Alecu Russo” din Chișinău.

MEC informează că Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău a inițiat o anchetă pe marginea acestui caz, fiind sesizată încă săptămâna trecută de către mama elevei agresate. De asemenea, au fost demarate investigații și la nivel de instituție pentru elucidarea tuturor circumstanțelor cazului. Administrația liceului a dispus ca profesoara care a manifestat un comportament agresiv să nu mai predea la clasa în care învață eleva. Ministerul va monitoriza acțiunile întreprinse la nivelul DGETS a municipiului Chișinău pe marginea acestui caz, pentru a se asigura că va fi respectat cadrul legal relevant”, se arată în comunicatul emis de MEC.

Totodată, ministerul a menționat că municipiul Chișinău este una dintre localitățile cu cele mai frecvente probleme legate de violența în instituțiile de învățământ și plățile informale. Ambele, spune Ministerul Educației, sunt subiecte pe care DGETS a municipiului Chișinău „le tratează superficial și în raport cu care nu a întreprins măsuri sistemice în ultimii ani, în ciuda faptului că au fost aplicate unele sancțiuni disciplinare pentru acest tip de abateri”.

În context, Ministerul Educației a precizat că a lansat astăzi, în parteneriat cu APSCF și cu suportul LED, o amplă campanie de informare și sensibilizare pentru combaterea bullying-ului în școli, în cadrul căreia mii de cadre didactice urmează să fie instruite privind prevenirea acestui fenomen.

Reiterăm că MEC condamnă orice tip de violență în mediul școlar, indiferent asupra cărui cerc de subiecți este îndreptată. Îndemnăm cadrele didactice să dea dovadă de respect față de copii, să respecte normele de conduită și să fie un exemplu de comportament. Fiecare copil are dreptul să studieze în cadrul unui mediu prietenos și protectiv”, se mai arată în comunicatul ministerului.

***

Precizăm că pe un canal de Telegram au apărut imagini video în care o profesoară din capitală lovește o elevă doar pentru că aceasta i-ar fi cerut să vorbească mai încet în sala de clasă și i s-ar fi adresat la per tu. Incidentul ar fi avut loc la Liceul „Alecu Russo” din Chișinău. Edilul Ion Ceban a comentat cazul în debutul ședinței săptămânale a Primăriei Chișinău din 12 februarie. Primarul de Chișinău le-a cerut subalternilor săi să înainteze Ministerului Educației mai multe solicitări, inclusiv privind instalarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: