Reacții aprinse de la Moscova, după ce Finlanda a devenit oficial stat-membru al NATO
Full Article 2 minutes read

Reacții aprinse de la Moscova, după ce Finlanda a devenit oficial stat-membru al NATO

Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea stat membru al Oragnizației Tratatului Nord Atlantic (NATO). Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, i-a înmânat, pe 4 aprilie, secretarului de stat american, Antony Blinken, documentul de aderare pe care l-a semnat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a comentat deja evenimentul. Acesta a declarat că autoritățile ruse vor urmări desfășurarea armelor nucleare pe teritoriul Finlandei care potențial vor amenința Rusia.

În după-amiaza zilei, secretarul general al blocului militar, Jens Stoltenberg, l-a invitat, în cadrul unei ceremonii publice, pe ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, să depună instrumentul de aderare, înmânat secretarului de stat Antony Blinken. Șeful diplomației americane a calificat aderarea Finlandei la NATO drept „o zi istorică”.

„Sunt tentat să spun că acesta este probabil singurul lucru pentru care îi putem mulțumi președintelui rus (Vladimir Putin – n.r.), pentru că a accelerat încă o dată ceea ce pretinde că vrea să prevină cu agresiunea rusă”, a declarat oficialul american.

Ulterior, Moscova a venit cu o reacție oficială în legătură cu aderarea Finlandei la NATO. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus că Rusia va „monitoriza” situația din Finlanda.

„Vom urmări modul în care blocul Alianței Nordice va exploata teritoriul finlandez în ceea ce privește desfășurarea de arme și sisteme de infrastructură acolo, care vor fi amplasate în apropierea granițelor noastre și care potențial ne vor amenința. În funcție de acest lucru, vor fi luate măsuri”, a declarat Peskov.

Și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a comentat subiectul. Acesta a declarat că aderarea Finlandei la NATO „creează riscuri de extindere semnificativă a conflictului”, dar nu va afecta rezultatul așa-numitei „operațiuni militare speciale” din Ucraina. Șoigu a spus că NATO „își consolidează cursul antirusesc” și duce la o escaladare a conflictului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: