Recean, după rezultatele auditului: „Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente”
Full Article 2 minutes read

Recean, după rezultatele auditului: „Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente”

Republica Moldova nu va plăti datorii inexistente, a declarat premierul Dorin Recean în debutul ședinței Cabinetului de miniștri din 6 septembrie. Reacția oficialului a venit după ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat, în această dimineață, rezultatul auditului extern privind pretinsa datorie istorică a Republicii Moldova față de concernul rus Gazprom, pentru livrările de gazele naturale.

„Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente și cetățenii Republicii Moldova, evident, nu trebuie să plătească facturile corespunzător”, a declarat prim-ministrul în debutul ședinței Guvernului din 6 septembrie.

De menționat că ministrul Energiei a prezentat, pe 6 septembrie, rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Gazprom susține că datoria se ridică la circa 800 milioane dolari – cifră negată de Chișinău. Potrivit lui Parlicov, auditul indică că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăului i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată. Suma nu se va reflecta în facturi, a dat asigurări oficialul în cadrul conferinței de presă.

De menționat că Moscova nu a venit, deocamdată, cu o reacție la propunerea Chișinăului și nici nu a comentat rezultatele auditului extern, elaborat la comanda autorităților.

Reamintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, în 2022, s-a constatat că „Moldovagaz” ar fi acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut atunci Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Ulterior, Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: