Recean, vizită la Bruxelles: în agendă – reuniunea Consiliului de Asociere Moldova-UE și întrevederi cu oficiali europeni
Full Article 3 minutes read

Recean, vizită la Bruxelles: în agendă – reuniunea Consiliului de Asociere Moldova-UE și întrevederi cu oficiali europeni

Pe 21 mai, premierul Republicii Moldova Dorin Recean se află la Bruxelles. Oficialul conduce delegația națională la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Recean va avea întrevederi cu Charles Michel, Josep Borrell, inclusiv cu Oliver Varhelyi. Tot la Bruxelles, au anunțat reprezentanții Guvernului de la Chișinău, va avea loc semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre Moldova și Uniunea Europeană. Menționăm, din delegația oficială a Republicii Moldova fac parte Cristina Gherasimov, Mihai Popșoi, Oleg Serebrian, Dumitru Alaiba, Andrei Spînu, Veronica Mihailov-Moraru, Victor Parlicov și Alexei Buzu. 

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău au menționat că Dorin Recean efectuează, în perioada 20 – 21 mai, o vizită de lucru la Bruxelles, unde va conduce delegația națională la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Agenda vizitei cuprinde întrevederi cu președintele Consiliului European Charles Michel, vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere Oliver Varhelyi și cu comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni.

„Oficialii vor discuta despre evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și despre mersul pregătirilor privind deschiderea negocierilor de aderare”, au comunicat reprezentanții Guvernului.

Tot la Bruxelles, potrivit sursei, va avea loc semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar și a Acordului privind participarea Republicii Moldova la componenta de ocupare a forței de muncă și inovare socială a Fondului Social European.

Din delegația oficială a Republicii Moldova mai fac parte viceprim-ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi, viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Energiei Victor Parlicov, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu.

Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană va avea loc, la Bruxelles, pe 21 mai. Reuniunea va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borell și prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean. Reprezentanții Guvernului au precizat că agenda reuniunii prevede discuții despre dialogul politic și reforme, justiția, libertatea și securitatea, colaborarea și convergența în domeniul politicii externe şi de securitate, precum și cooperarea economică și sectorială, în prim-plan fiind domeniul energetic și cel al comerțului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: