Recenzorii își vor primi salariul până la sfârșitul lunii august. BNS: „sunt bani suficienți în buget”
Full Article 2 minutes read

Recenzorii își vor primi salariul până la sfârșitul lunii august. BNS: „sunt bani suficienți în buget”

Recenzorii care au colectat date pentru realizarea Recensământul populației și locuințelor din 2024 vor primi salariile până la sfârșitul lunii august. Despre aceasta anunță Biroul Național de Statistică după ce Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, a semnalat că aproximativ 4.000 de recenzori nu și-au primit încă lefurile.

Pentru a exclude orice speculație referitor la remunerarea recenzorilor care au participat la colectarea datelor pentru recensământ, Biroul Național de Statistică precizează că sunt bani suficienți pentru a achita toți recenzorii. Mai exact, cei 4 300 de persoane își vor primi salariile până la finele lunii august.

Pentru plățile serviciilor personalului temporar de recensământ, în bugetul de stat destinat RPL 2024 sunt alocate mijloace financiare necesare în mărime deplină. Pentru recenzori, în număr de circa 4,3 mii de persoane, actele de predare-primire a serviciilor au fost întocmite și majoritatea au fost semnate de părți, iar achitările – demarate. Menționăm că, conform prevederilor contractuale, pct. 3.7 din contract ,,Achitarea pentru serviciile prestate de către Prestator se efectuează conform actului de predare-primire a serviciilor, în termen de 30 de zile din data prezentării actului de predare-primire semnat de părți”. Totuși, BNS depune eforturile necesare pentru ca remunerația integrală a recenzorilor, în baza actelor semnate, să fie finalizată în cel mai scurt timp. Cu referire la achitările pentru transport, menționăm că acestea sunt compensate în modul stabilit de cadrul normativ, în baza documentelor justificative privind deplasările efectuate. Reieșind din situația reală, în baza documentelor confirmative, aceste plăți pot fi mai mici, cât și mai mari față de valorile indicate în contractul de bază”, se menționează în comunicatul BNS.

***

Amintim că recensământul populației și locuințelor 2024 s-a desfășurat în perioada 8 aprilie7 iulie. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii au fost dotați cu tablete și au utilizat tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele. Potrivit Biroului Național de Statistică au fost recenzate circa 2 milioane 448 de mii de persoane. Rezultatele provizorii ale recensământului vor fi făcute publice până la 31 decembrie 2024.

Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: