Reformistul Masoud Pezeshkian a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al Iranului
Full Article 3 minutes read

Reformistul Masoud Pezeshkian a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al Iranului

Reformistul Masoud Pezeshkian a câștigat alegerile prezidențiale din Iran. Acesta a acumulat 53,3% din voturile exprimate. Pezeshkian l-a învins detașat pe contracandidatul său, ultraconservatorul Saeed Jalili, care a obținut 44,3% din sufragii, relatează BBC.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Iran a avut loc pe 28 iunie, însă niciun candidat nu a obținut număr majoritar de voturi. Astfel, pe 5 iulie, a fost organizat al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia au concurat cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi la precedentul – reformistul Masoud Pezeshkian și ultraconservatorul Saeed Jalili.

Cel de-al doilea tur de scrutin a fost câștigat de Masoud Pezeshkian, care a acumulat 53,3% din voturile exprimate. Contracandidatul său Saeed Jalili a obținut 44,3% din sufragii.

Rata de participare la vot în cel de-al doilea tur de scrutin a fost de 49,8%, mai mare decât în primul tur, când aceasta a fost cea mai scăzută de la revoluția islamică din 1979.

Susținătorii lui Pezeshkian au început să iasă pe străzile din capitala Iranului, Teheran, și alte orașe pentru a sărbători, cu câteva ore înainte de anunțarea rezultatelor finaele, pe măsură ce victoria reformistului devenea tot mai clară.

Vom întinde mâna prieteniei tuturor. Cu toţii suntem locuitorii acestei ţări. Trebuie să ne folosim de toată lumea pentru progresul ţării”, a declarat Masoud Pezeshkian după câștigarea alegerilor.

Masoud Pezeshkian are 69 de ani. Acesta este fost chirurg cardiovascular. În perioada anilor 2001-2004, a fost ministrul al Sănătății al Iranului.

Masoud Pezeshkian pledează pentru deschiderea Iranului în relația cu Occidentul, iar în cadrul programului său electoral a promis să scoată unele restricții privind utilizarea internetului în țară. De asemenea, acesta este un critic al legii care obligă femeile să-și acopere capul și gâtul în public – făcând, în esență, obligatorie purtarea hijab-ului în afara casei.

Precizăm că, în Iran, președintele conduce guvernul și îndeplinește mai degrabă funcții reprezentative, țara fiind condusă de liderul suprem Ali Khamenei.

***

Alegerile prezidențiale din Iran au fost convocate după ce președintele Ibrahim Raisi a decedat într-un accident aviatic. Elicopterul, la bordul căruia se afla Raisi și încă șapte pasageri, s-a prăbușit în provincia Azerbaidjanului de Est, Iran, pe 19 mai. Nicio persoană din interiorul elicopterului nu a supraviețuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: