Reniță susține că Plahotniuc și Iaralov au depus autodenunțuri în cazul „kuliok”. Reacția Procuraturii Generale
Full Article 3 minutes read

Reniță susține că Plahotniuc și Iaralov au depus autodenunțuri în cazul „kuliok”. Reacția Procuraturii Generale

Deputatul Iurie Reniță susține că Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov au depus autodenunțuri la Procuratura Generală în cazul înregistrărilor video în care Igor Dodon ar fi primit un pachet, în care se prezumă că ar fi fost bani. Declarații în acest sens au fost făcute în platoul emisiunii „Cutia neagră”, ieri, 6 mai.

„Procurorul Alexandr Stoianoglo s-a antipronunțat și a spus că secvențele nu constituie bază legală pentru autosesizare. A pornit povestea că sunt înregistrări video neautorizate. Sunt în judecată cu Dodon și am fost la șapte ședințe. Judecătoria Ciocana a dat verdictul că nu sunt temei pentru a anula ordonanța Procuraturii de neîncepere a urmării penale. Am făcut un recurs la Curtea de Apel și astăzi dosarul „kuliokului” se află pe rol la Curtea de Apel”, a declarat Iurie Reniță.

„Am mărturiile în scris, în original, ale lui Plahotniuc și ale lui Iaralov. Pe 9 iunie, Dodon, Plahotniuc și Iaralov au fost interogați. Dacă Stoianoglo consideră că secvența video a fost ilegal înregistrată, atunci mărturiile nu sunt ilegale”, a mai spus Reniță.

Acesta a precizat că în autodenunț, „Iaralov și Plahotniuc confirmă că erau bani, iar banii nu au fost dați pentru prima dată. Dodon infirmă că ar fi primit bani”.

De asemenea, deputatul Vladimir Cebotari a declarat că a știut despre autodenunțul lui Plahotniuc.

„Chiar a doua zi am aflat despre ceea ce s-a întâmplat. A fost o discuție în echipă. S-a spus că s-au adresat la Procuratură. Noi am dat explicații sau urmează să dăm explicații suplimentare, pentru că lucrurile stau așa și așa. Nu pot să-mi aduc aminte exact detalii, dar pot să vă asigur că până la îmbrățișarea, care s-a produs sâmbătă și duminică în luna iunie, noi am avut grijă ca să știe și majoritate misiunilor diplomatice despre tot ce s-a produs, și majoritatea liderilor care s-au îmbrățișat cu Dodon, să știe că s-au îmbrățișat cu o persoană care a primit un kuliok”, a spus Cebotari.

Ulterior, Procuratura Generală a venit cu o reacție după declarațiile făcute de Iurie Reniță. Instituția susține că nu a recepționat nici un autodenunț din partea lui Plahotniuc și a lui Iaralov.

„Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că, Procuratura nu a recepționat vreun autodenunț sau denunț în acest sens, iar cele invocate de domnul deputat nu corespunde adevărului și nu sunt de natură să afecteze valoarea soluțiilor emise de procurori și judecători în speța dată. Lansăm o invitație publică către deputatul Reniță, în cazul în care dispune de careva materiale relevante să le prezinte oficial la Procuratură pentru a fi valorificate conform procedurilor legale”, se arată în mesajul Procuraturii Generale.

Amintim că pe 24 iunie 2020, Procuratura Anticorupție a anunțat că a examinat denunțul depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță prin care cereau investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani.

Procurorii au decis să nu inițieze un dosar penal, deoarece este imposibil să se stabilească ce se afla în pachetul pe care Plahotniuc i l-a dat lui Dodon. În același timp, Procuratura a dat asigurări că va relua ancheta, în cazul în care vor apărea dovezi concludente.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: