Republica Moldova va cumpăra electricitate de la operatorul pieței din România. Cu ce preț
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova va cumpăra electricitate de la operatorul pieței din România. Cu ce preț

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că Energocom a achiziționat electricitate pentru ziua de mâine de la OPCOM, operatorul pieții de energie electrică din România. Este vorba de 875 MWh. Energocom va continua zilnic să procure energie de la operatorul român, potrivit oficialului. 

„Astăzi, pentru prima data, compania a achiziționat electricitate de pe OPCOM. Astfel, pentru ziua de mâine, s-a achiziționat, cumulativ, 875 MWh (minim 20 MWh și maxim 125 MWh, în funcție de orele de consum) cu un cost mediu de 132 EUR/MWh”, a precizat Spînu.

Oficialul a mai evidențiat că Energocom va continua, zilnic, să achiziționeze energie de la OPCOM pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre.

Amintim că pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a redus de două ori și jumătate volumul de energie electrică livrat malului drept al Nistrului, din cauza diminuării cu 30% a cantității de gaz furnizată de Gazprom pentru Republica Moldova. Prin urmare, ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu un deficit de gaz și energie electrică. În regiunea transnistreană a fost declarată stare de urgență în domeniul economic, iar Uzina Metalurgică și cea de ciment din Râbnița și-au suspendat activitatea de producere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: