Presa străină: Lui Stoltenberg i se va propune să rămână în funcția de secretar general al NATO încă un an
Full Article 2 minutes read

Presa străină: Lui Stoltenberg i se va propune să rămână în funcția de secretar general al NATO încă un an

Secretarului general al NATO Jens Stoltenberg i se va propune să rămână în funcție pentru încă un an. Informația a fost raportată, pe 17 iunie, de Reuters, care face referire la surse anonime familiare cu conținutul discuțiilor din cadrul Alianței.

După cum menționează agenția, Stoltenberg se bucură de un sprijin larg în cadrul NATO și rămâne un lider eficient. „Administrația prezidențială americană se apropie de ideea ca Stoltenberg să rămână în funcție încă un an. Nu pare să existe în acest moment un consens în cadrul alianței cu privire la înlocuirea sa”, a declarat sursa citată de Reuters.

Stoltenberg ocupă această funcția de secretar al NATO din 2014. Cel de-al doilea mandat al său urma să se încheie în septembrie 2022, dar a fost prelungit cu un an din cauza invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

„Probabilitatea ca lui Stoltenberg să i se ceară să rămână în funcție crește pe măsură ce se apropie summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie. Aliații se tem de o ruptură în cadrul alianței din cauza războiului din Ucraina. Secretarul general al NATO, indiferent cine va prelua funcția, va trebui să mențină unitatea între membrii alianței în sprijinul Ucrainei, pe de o parte, și, pe de altă parte, să prevină o escaladare care ar duce la un război cu Rusia în viitorul apropiat”, scrie, de asemenea, BBC.

Totuși, potrivit informațiilor publicației, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, și-a exprimat săptămâna trecută interesul de a veni la cârma NATO. De asemnea, printre candidaturile nominalizate pentru funcția de secretar general al Alianței se numără și cea a prim-ministrei daneze Mette Frederiksen.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: