Reuters: Putin este gată să „înghețe” războiul din Ucraina la actualele linii de front
Full Article 3 minutes read

Reuters: Putin este gată să „înghețe” războiul din Ucraina la actualele linii de front

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este gata să oprească invazia din Ucraina prin negocierea unui armistițiu care să fixeze pozițiile actuale de pe linia frontului. De asemenea, liderul de la Moscova este pregătit să continue războiul dacă Kievul și Occidentul nu sunt de acord cu o încetare a focului în aceleași condiții. Informațiile au fost raportate pe 24 mai de agenția de presă Reuters, care face referire la sursele sale rusești. 

Potrivit trei surse Reuters familiarizate cu discuțiile din conducerea rusă, într-o conversație cu consilierii săi, Putin și-a exprimat dezamăgirea referitor la faptul că Occidentul, în opinia lui, ar încearca să saboteze negocierile, iar președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, le respinge cu totul.

Putin poate lupta cât timp este nevoie, dar Putin este pregătit și pentru o încetare a focului – pentru a îngheța războiul”, a declarat un al patrulea interlocutor agenției de presă.

Într-un răspuns la o solicitare făcută de Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a menționat în repetate rânduri că este deschisă la dialog pentru a-și atinge obiectivele și că nu dorește un „război perpetuu”.

Potrivit surselor citate de Reuters, Putin consideră că câștigurile obținute deja în război sunt suficiente pentru a „vinde” victoria poporului rus. În același timp, o nouă ofensivă ar necesita un alt val de mobilizare, pe care președintele rus ar fi reticent să îl desfășoare. Unul dintre interlocutorii Reuters susține că mobilizarea din septembrie 2022 a prăbușit nivelul de popularitate al lui Putin în rândul rușilor.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat în mod repetat că nu este pregătit să negocieze și să încheie un acord în condițiile autorităților ruse.

Precizăm că, pe 15 și 16 iunie, în Eleveția, va avea loc Summit-ul de Pace pentru Ucraina, la care au fost invitați liderii mondiali. Rusia nu a fost invitată la eveniment. Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat anterior că reprezentanții Moscovei vor putea lua parte la negocierile de pace cu Ucraina doar după ce comunitatea internațională își va consolida pozițiile. „Scopul acestui summit este de a uni țări care împărtășesc principii și abordări, pe care se vor baza acțiunile viitoare. După asta, comunicarea cu Rusia poate avea loc, iar Rusia va putea participa la negocieri. La urma urmei, aveți dreptate: concluzia este că nu se poate încheia un război fără ca ambele părți să fie implicate”, a declarat diplomatul.

***

Invazia rusă asupra Ucrainei a început pe 24 februarie 2022, la ordinul președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

În cursul agresiunii militare, Rusia a anexat ilegal patru regiuni ucrainene: Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk. Pe 30 septembrie 2022, în cadrul unei ceremonii la Moscova, Putin și așa zișii lideri ai celor patru regiuni ucrainene ocupate au semnat un șir de documente, numite de Kremlin „tratate de aderare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: