România, Grecia și Bulgaria vor crea un coridor militar între ele. Echipamentele și soldații vor putea circula rapid pe Flancul Estic al NATO
Full Article 2 minutes read

România, Grecia și Bulgaria vor crea un coridor militar între ele. Echipamentele și soldații vor putea circula rapid pe Flancul Estic al NATO

România, Grecia și Bulgaria vor crea un coridor de mobilitate militară între cele trei țări. O scrisoare de intenție care prevede acest lucru a fost semnată de miniștrii apărării din cele trei țări pe 11 iulie, în marja summit-ului NATO de la Washington, transmite G4Media. 

Scrisoarea de intenție privind crearea unui coridor de mobilitate militară între România, Grecia și Bulgaria a fost semnată în marja Summit-ului NATO de la Washington, ca urmarea a deciziilor luate la ediția trecută a evenimentului, la Vilnius, în 2023. Atunci, liderii țările Alianței Nord-Atlantice au hotărât adoptarea de noi planuri de apărare și accelerarea adaptării militare, în fața agresiunii Rusiei.

Această adaptare militară include capacitatea de a suplimenta forțele și echipamentele și de a asigura suportul logistic, prin facilitarea tranzitului transfrontalier de forțe și capabilități, chiar și pe timp de pace.

Proiectul are ca scop optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară, prin crearea unor rute de aprovizionare rutiere și feroviare între statele participante, reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză, ținând cont de inițiativele NATO și naționale.

Colaborarea strânsă cu Bulgaria și Grecia ne va permite să răspundem mai eficient provocărilor de securitate actuale și viitoare. Vom continua discuțiile și vom rămâne deschiși și altor inițiative similare, care să ducă la consolidarea rolului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a declarat ministrul Apărării de la București, Angel Tîlvăr.

Potrivit informațiilor de care dispune publicația elenă Kathimerini, planul care urmează să fie semnat de cei trei miniștri ai apărării prevede interconectarea a patru porturi și a infrastructurilor și rețelelor aferente. Coridorul care va fi creat va lega oraşele greceşti Salonic și Alexandroupoli de Varna din Bulgaria și Constanța din România, fiind vorba de patru orașe strategice pentru Alianță datorită proximităţii lor faţă de granițele de est ale NATO. „Toate cele patru oraşe au porturi, o cale ferată și o rețea de drumuri care contribuie în mod decisiv la capacitatea de rezistenţă şi de a trimite cu uşurinţă forțe aliate pe flancul estic al NATO”, a precizat o sursă militară de rang înalt, care preferat să rămână anonimă, pentru Kathimerini.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: