Rusia interzice importul de produse agricole din Moldova
Full Article 2 minutes read

Rusia interzice importul de produse agricole din Moldova

Rosselhoznadzor introduce restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova în Rusia, din 15 august. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei, scrie RBC.

Potrivit agenției de presă Ria Novosti, Rusia include în „lista neagră” următoarele regiuni din Moldova: Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Sîngerei, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni. Interdicția se aplică și unității teritoriale autonome Găgăuzia și municipiilor Chișinău și Bălți.

Precizăm că Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse a raportat o creștere a numărului de produse vegetale infectate din Republica Moldova. Rosselhoznadzor s-a arătat „îngrijorat de frecvența detectării obiectelor de carantină” în produsele vegetale din Moldova și a reamintit despre o „eventuală” introducere a restricțiilor.

Moskova a precizat că aprovizionarea cu produse vegetale infectate din Moldova către Federația Rusă continuă „în ciuda notei transmise de serviciu în iulie 2022 pentru a lua în considerare posibila introducere a restricțiilor temporare”.

Potrivit agenției, doar în luna iulie au fost  înregistrate 13 cazuri de depistare a cinci tipuri de obiecte de carantină pentru țările UEE. Printre acestea se numără molia orientală, musca orientală a fructelor și musca mediteraneeană a fructelor, precum și putregaiul maro de monilioză și ambrozia din frunze de salvia.

Solicitați de Ziarul de Gardă, responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au comunicat că „nu cunosc despre ce fel de notă se vorbește” și au menționat că notificările din Federația Rusă vin în urma depistării organismelor, iar o astfel de notificare ar putea să se refere și la „organisme depistate într-un lot cu marfă din februarie”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: