Rusia și Ucraina au făcut schimb de 115 soldați prizonieri
Full Article 2 minutes read

Rusia și Ucraina au făcut schimb de 115 soldați prizonieri

Rusia și Ucraina au făcut schimb de 115 prizonieri. Anunțul a fost făcut, sâmbătă, 24 august, de președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Potrivit Reuters, aceste schimburi au fost posibile în urma negocierilor mediate de Emiratele Arabe Unite. Acesta este primul schimb de prizonieri de la declanșarea ofensivei Ucrainei pe teritoriul rus în luna august.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky a anunțat pe pagina sa de Telegram că printre cei 115 prizonieri eliberați sunt soldați ai Gărzii Naționale, Forțelor Armate, Marinei și Grănicerii de Stat.

Căutăm și facem tot posibilul pentru a-i aduce pe toți acasă.  Mulțumim fiecărei unități care se alătură la acțiunile noastre de schimb. Acest lucru aduce mai aproape eliberarea militarilor noștri, a civililor noștri din captivitatea rusă. Mulțumim echipei și partenerilor noștri, Emiratele Arabe Unite pentru că ne-au adus oamenii înapoi acasă”, se arată în mesajul lui Zelensky.

Acesta ar fi al șaptelea schimb de prizonieri mediat de Emiratele Arabe Unite de la invazia rusă în Ucraina din februarie 2022. Abu Dhabi, un aliat de securitate apropiat al Statelor Unite, a menținut relații strînse cu Moscova pe parcursul conflictului, fapt ce a generat nemulțumiri în rândul unor oficiali occidentali. În același timp, a întărit legăturile cu Kievul. Reprezentanții Emiratelor Arabe Unite susțin că abilitatea lor de a dialoga cu variate entități internaționale le permite să medieze eficient între părți, sprijinind astfel cooperarea și securitatea.

Încă de la începutul războiului în Ucraina, Emiratele Arabe Unite au contribuit la eliberarea a 1.788 de prizonieri.

Pe 6 august, armata ucraineană a lansat un atac „surpriză” în regiunea rusească Kursk, cel mai amplu atac pe teritoriul rus realizat de o putere străină de la Al Doilea Război Mondial. Kievul a subliniat că prin acest atac a stabilit o zonă tampon, pe care Rusia, care a dislocat zeci de mii de militari în Ucraina în 2022, o folosea pentru a ataca ținte ucrainene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: