Să ajungem și să depășim Africa
NM a comparat nivelul de dezvoltare a Moldovei și a țărilor africane
Cu ironie sau batjocură, locuitorii Moldovei adesea își compară țara cu Africa. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, iar Africa, care include în componența sa peste 50 de state, este cel mai sărac continent de pe planetă. NM a decis să analizeze, cum arată Moldova pe fundalul țărilor africane și a comparat principalii indicatori social-economici.
PIB pe cap de locuitor
Potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, PIB-ul pe cap de locuitor constituie, în Moldova, $2,24 mii, ceea ce înseamnă un pic mai mult decât în medie, în Africa - $1,88 mii. În Africa Centrală, acest indicator este mult mai scăzut, iar în Africa de Nord sau de Sud, PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare decât în Moldova.
$2,24 mii
Moldova
$1,88 mii
Africa, în medie
Țările din Africa, în care PIB per capita este mai mare:
Maroc - $3,18 mii
Namibia - $5,36 mii
Botswana - $7,67 mii
Țările din Africa, în care PIB per capita este mai mic:
Republica Central Africană - $400
Mali - $800
Etiopia - $851
Creșterea economică
Potrivit datelor FMI, economia Moldovei a crescut, în anul 2017, cu 4% comparativ cu anul 2016. În medie, în Africa, acest indicator este cu 0,5% mai mic - 3,5%. Însă, la fel ca și în cazul PIB pe cap de locuitor, sunt țări unde creșterea economică este mai mare decât în Moldova și țări în care aceasta este mai mică.
4%
Moldova
3.5%
Africa, în medie
Țările Africii, în care economia a crescut mai repede:
Эфиопия — 8%
Танзания — 6,5%
Ливия — 55,1%
Țările Africii în care economia a crescut mai lent:
Zimbabwe – 2,8%
Algeria – 1,5%
Chad – 0,6%
În unele țări ale Africii, în anul 2017, a fost înregistrat declin economic:
Sudanul de Sud – minus 6,3%
Congo – minus 3,6%
Excelența în afaceri
În clasamentul internațional Doing Business, Moldova depășește practic toate țările africane. În ultimul clasament interrnațional Doing Business, Moldova s-a plasat pe poziția a 44-a. Țara noastră ocupă cele mai bune poziții la capitolul înregistrarea afacerii (locul 23) și înregistrarea proprietății (locul 20).

Însă două țări africane totuși depășesc Moldova în acest rating: Mauritia – locul 25 și Rwanda – locul 41.

Celelalte țări din Africa sunt în urma Moldovei, de exemplu, Maroc – locul 69, Kenya – 80, Botswana – 81, Zambia – 85, Tunisia – 88. Clasamentul este încheiat tot de țări africane: Eritrea – locul 189, Somalia – 190.
Libertatea presei
Potrivit clasamentului organizației internaționale Freedom House, la capitolul libertatea presei, Moldova intră în numărul țărilor „parțial libere", cu 56 de puncte din 100 posibile (0 – foarte bine, 100 – foarte rău).

În unele țări africare, acest indicator este mult mai mare. Două țări – Capul Verde și Mauritia – intră în categoria țărilor libere, având indicatori 27 și, respectiv, 29. Unele țări – de exemplu, Mali (37), Benin (37), Burkina Faso (41) – sunt atribuite, la fel ca și Moldova, la categoria țărilor „parțial libere", însă indicatorii lor la acest capitol sunt mult mai buni.

Aproximativ o jumătate din țările din Africa, conform nivelului libertății presei, sunt atribuite categoriilor private de libertate, de exemplu, Gabon – 71, Zimbabwe– 74, Egipt – 77.
Accesibilitatea internetului
În Moldova, este un nivel deosebit de înalt al accesibilității internetului. Conform datelor din luna iunie 2017, 71 la sută din populația Moldovei are acces la internet. În medie, în Europa, acest indicator constituie 80,2%. În Africa, la sfârșitul anului trecut, accesibilitatea internetului constituia, în medie, 35,2%.
71%
Moldova
80.2%
Europa
35.2%
Africa
Și totuși, într-o țară – Kenya, acest indicator este mai înalt decât în Moldova: 85%. În celelalte țări ale Africii, este mult mai rău la capitollul accesul la internet. Sunt țări unde internetul este utilizat doar de câteva procente din populație: de exemplu, Nigeria – 4%, Burundi – 5,5%, Republica Central Africană – 5,4%, Chad – 5%.
Percepția corupției
În ultimul clasament al percepției corupției, care este elaborat anual de Transparency International, Moldova s-a plasat pe locul 122 din 180 de țări ale lumii.
În acest clasament, aproximativ o jumătate din țările africane arată mult mai atractive decât Moldova. De exemplu, Botswana ocupă locul 36, Capul Verde – 48, Rwanda – 48, Namibia – 53, Senegal – 66, Africa de Sud – 71.

Conform clasamentului, în Africa sunt și țări în care nivelul corupției este mai mare decât în Moldova: Zimbabwe – locul 157, Angola – 167, Sudanul de Sud – 179 și Somalia – 180 – ultimul loc din clasament.
Atractivitatea turistică
În ultimul clasament al atractivității turistice, elaborat de Organizația internațională World Economic Forum, Moldova s-a plasat pe poziția 117 din 136 de țări, situându-se între țările africane Etiopia și Algeria. Ratingul Moldovei este cel mai scăzut dintre toate țările Europei de Est și din Balcani.
Moldova este depășită și de câteva zeci de țări africane, printre care Republica Sud-Africană – locul 53, Maroc – 65, Kenya – 80, Botswana – 85 ș.a. Ce-i drept, atractivitatea turistică a multor țări din Africa este și mai rea decât a Moldovei: Camerun – locul 126, Nigeria – 129,
Chad – 135.
Speranța de viață
Statistica privind speranța de viață a populației este elaborată de Banca Mondială. Ultimele date se referă la situația din anul 2015. Conform acestora, speranța medie de viață în Moldova este de 71 de ani.

În acest clasament, Moldova este depășită de șapte țări africane: Algeria – 76 de ani, Maroc – 76 de ani, Tunisia – 75 de ani, Mauritia – 74 de ani, Seychelles – 73 de ani, Capul Verde – 72 de ani și Libia – 72 de ani.

În general însă în Africa, speranța de viață este mai mică decât în Moldova. În Republica Sud-Africană și în Sierra Leone, oamenii trăiesc, în medie, 51 de ani, în Chad, Côte d'Ivoire și Nigeria – 53 de ani, în Lesotho – 54 de ani
Indicele prosperității
Clasamentul țărilor privind indicele prosperității, elaborat de Centrul de studii analitice Legatum Institute, include nouă indicatori: dezvoltarea economică, administrarea afacerii, educația, sănătatea, securitatea, activitatea guvernului, libertatea personală, resursele umane și ecologia.

În ultimul clasament privind idicele prosperității, Moldova s-a plasat pe locul 98 din 149 de țări ale lumii. Din țările Africii, țara noastră este depășită de Mauritia – locul 34, Republica Sud-Africană – 52, Botswana – 63, Namibia – 70, precum și de Ghana – 86, Rwanda – 87, Tunisia – 94 și Maroc – 97.

Indicele prosperității în celelalte țări africane este mai scăzut decât cel al Moldovei.
Text: Nicolai Paholinițchi
Prezentare: Tatiana Bulgac
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: