Salarii, impozite, credite, pensii, ipotecă, roaming. Ce se va schimba pentru locuitorii Moldovei din 1 ianuarie 2024?
Full Article 3 minutes read

Salarii, impozite, credite, pensii, ipotecă, roaming. Ce se va schimba pentru locuitorii Moldovei din 1 ianuarie 2024?

În 2024 în Moldova vor intra în vigoare noi norme legale, care ne vor viza pe fiecare dintre noi. NM vă povestește pe scurt ce modificări ne așteaptă în domeniile fiscal, social și financiar.

  • Salariul minim va crește de la 4 mii de lei la 5 mii de lei. Salariul mediu pe economie va constitui anul viitor, conform prognozelor Guvernului, 13700 de lei.
  • Va crește salariul bugetarilor: rata de bază, în baza căreia se calculează salariile va crește în medie cu 10,5%.
  • Practic se va dubla indemnizația unică oferită la nașterea copilului – de la 10093 de lei la 20 de mii de lei. Banii în acest scop sunt prevăzuți în bugetul pentru 2024.
  • Vor crește indemnizațiile pentru copii și în România: pentru copiii de până la 2 ani – de la 631 RON până la 718 RON (aproximativ de la 2,47 mii lei până la 2,3 mii lei), pentru copii de la 2 la 18 ani – de la 256 RON până la 291 RON (aproximativ de la 1 mie de lei până la 1140 de lei).
  • De la 1 ianuarie, persoanele care s-au pensionat după 2019 și au lucrat după aceasta nu mai puțin de doi ani, pot solicita recalcularea pensiilor.
  • Impozitul pe venit de pe depozite va scădea de la 7% la 6%.
  • Ratele de credit pentru programul ipotecar preferențial de stat Prima Casa vor scădea de la 7,62%  la  4,38% (la aceasta se adaugă marca comercială a băncii de 3%). Ieftinirea creditelor se datorează reducerii rattei de bază de către BNM, în baza căreia se calculează dobânzile la credite.
  • Telefonia fixă se va scumpi. Unul dintre cei mai mari operatori de telefonie fixă, compania de stat Moldtelecom a majorat costul abonamentului până la 40 de lei. Acum abonamentul costă 24 de lei, iar pentru pensionari – 6 lei.
  • Formal, de la 1 ianuarie 2024 Moldova și UE, conform înțelegerilor, ar trebui să reducă semnificativ tarifele pentru roaming. Operatorii din Moldova, Orange și Moldcell, deja au anunțat noile tarife, care includ roamingul în țările UE. În același timp oferta de roaming se aplică pentru cele mai scumpe abonamente.
  • Limita pentru coletele din străinătate fără taxe din internet-magazine va fi redusă de la €200 la €150. Aceeași limită se va aplica și pentru coletele din străinătate de la persone fizice.
  • Mai mult, noul Cod Vamal prevede declararea mărfurilor în format electronic.
  • Acciza pentru băutura cidru va fi redusă de la 3,36 lei la 1,8 lei pentru un litru. Accizele pentru celelalte tipuri de alcool: bere, vermut și tăria va rămân la același nivel.
  • Accizele pentru țigări vor crește cu 10%. Acciza minimă va crește de la 23,98 lei la 26,37 lei pentru un pachet de țigări.
  • Numărul de rapoarte tehnice, care urmează să fie depuse de antreprenori la Biroul Național de Statistică și Serviciul Fiscal de Stat se va reducă la 15 unități.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: