Andrei Mardari / NewsMaker

Salarii, impozite, credite, pensii, ipotecă, roaming. Ce se va schimba pentru locuitorii Moldovei din 1 ianuarie 2024?

În 2024 în Moldova vor intra în vigoare noi norme legale, care ne vor viza pe fiecare dintre noi. NM vă povestește pe scurt ce modificări ne așteaptă în domeniile fiscal, social și financiar.

  • Salariul minim va crește de la 4 mii de lei la 5 mii de lei. Salariul mediu pe economie va constitui anul viitor, conform prognozelor Guvernului, 13700 de lei.
  • Va crește salariul bugetarilor: rata de bază, în baza căreia se calculează salariile va crește în medie cu 10,5%.
  • Practic se va dubla indemnizația unică oferită la nașterea copilului – de la 10093 de lei la 20 de mii de lei. Banii în acest scop sunt prevăzuți în bugetul pentru 2024.
  • Vor crește indemnizațiile pentru copii și în România: pentru copiii de până la 2 ani – de la 631 RON până la 718 RON (aproximativ de la 2,47 mii lei până la 2,3 mii lei), pentru copii de la 2 la 18 ani – de la 256 RON până la 291 RON (aproximativ de la 1 mie de lei până la 1140 de lei).
  • De la 1 ianuarie, persoanele care s-au pensionat după 2019 și au lucrat după aceasta nu mai puțin de doi ani, pot solicita recalcularea pensiilor.
  • Impozitul pe venit de pe depozite va scădea de la 7% la 6%.
  • Ratele de credit pentru programul ipotecar preferențial de stat Prima Casa vor scădea de la 7,62%  la  4,38% (la aceasta se adaugă marca comercială a băncii de 3%). Ieftinirea creditelor se datorează reducerii rattei de bază de către BNM, în baza căreia se calculează dobânzile la credite.
  • Telefonia fixă se va scumpi. Unul dintre cei mai mari operatori de telefonie fixă, compania de stat Moldtelecom a majorat costul abonamentului până la 40 de lei. Acum abonamentul costă 24 de lei, iar pentru pensionari – 6 lei.
  • Formal, de la 1 ianuarie 2024 Moldova și UE, conform înțelegerilor, ar trebui să reducă semnificativ tarifele pentru roaming. Operatorii din Moldova, Orange și Moldcell, deja au anunțat noile tarife, care includ roamingul în țările UE. În același timp oferta de roaming se aplică pentru cele mai scumpe abonamente.
  • Limita pentru coletele din străinătate fără taxe din internet-magazine va fi redusă de la €200 la €150. Aceeași limită se va aplica și pentru coletele din străinătate de la persone fizice.
  • Mai mult, noul Cod Vamal prevede declararea mărfurilor în format electronic.
  • Acciza pentru băutura cidru va fi redusă de la 3,36 lei la 1,8 lei pentru un litru. Accizele pentru celelalte tipuri de alcool: bere, vermut și tăria va rămân la același nivel.
  • Accizele pentru țigări vor crește cu 10%. Acciza minimă va crește de la 23,98 lei la 26,37 lei pentru un pachet de țigări.
  • Numărul de rapoarte tehnice, care urmează să fie depuse de antreprenori la Biroul Național de Statistică și Serviciul Fiscal de Stat se va reducă la 15 unități.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: