Salarii mari, dar profesori mai puțini. Topală nu exclude remanieri de cadre, în urma reformei în învățământul superior
Full Article 2 minutes read

Salarii mari, dar profesori mai puțini. Topală nu exclude remanieri de cadre, în urma reformei în învățământul superior

În urma reformei învățământului superior în Moldova, unii profesori s-ar putea să nu se mai regăsească în rândul cadrelor didactice. În cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a spus că universitățile vor decide cu privire la angajarea acestora, deși el crede „că nu foarte mulți” vor rămâne fără lucru.

Noi și acum avem unele cazuri în care unele cadre didactice activează în două sau în trei universități. Noi vrem să creăm universități mari care pot presta servicii de calitate și pot dezvolta și alte servicii care țin de formarea continuă, formarea adulților, conlucrarea cu mediul de afaceri. Eu nu cred că prea multe cadre didactice vor fi în situația în care nu vor activa în cadrul unei universități. În funcție de câte unități au acum, câți studenți, cum își va organiza universitatea structura interioară va depinde și câte funcții vor putea fi oferite sau câte funcții vor fi create în plus”, a precizat Topală.

Cu referire la salarii, ministrul s-a arătat optimist că ele vor crește, însă ne se știe deocamdată cu câte procente.

Concentrând resursele și dând mai mulți bani universităților și integrând un anumit număr de studenți, creăm astfel oportunitatea pentru universitate să fie acordate aceste salarii mai mari. Noi vedem prin această reformă că vor putea fi majorate salariile. Depinde de acțiunile universității cu cât de modul în care universitatea își va crea structura internă”, a declarat Anatolie Topală.

Acesta a mai precizat că în urma reformei inițiate, se urmărește creșterea nivelului de finanțare în universități. În total vor fi investiți circa 700 de milioane de lei. Din acești bani, 500 de milioane vor fi sub formă de granturi, fiind utilizați de universități pentru modernizarea și dotarea spațiilor de studii, inclusiv pentru dezvoltarea noilor programe.

Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a dat startul reformei denumite „Universități Moderne”. Drept urmare, mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova vor fi absorbite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: