„Salutăm determinarea autorităților ucrainene de a identifica o ieșire pașnică din criză”. Nicu Popescu, despre situația din Ucraina
Full Article 2 minutes read

„Salutăm determinarea autorităților ucrainene de a identifica o ieșire pașnică din criză”. Nicu Popescu, despre situația din Ucraina

Vicepremierul, ministrul afacerilor Externe și Integrării Nicu Popescu, în legătură cu situația de securitate din Ucraina, spune că orice amenințare sau folosire a forței care afectează suveranitatea și integritatea teritorială a statelor contravine principiilor fundamentale ale dreptului internațional. La fel, ministrul declară că salută determinarea autorităților ucrainene de a identifica o ieșire pașnică din actuala criză.

„Orice amenințare sau folosire a forței care afectează suveranitatea și integritatea teritorială a statelor contravine principiilor fundamentale ale dreptului internațional, a ordinii de securitate europeană consacrată în Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris și declarațiile ulterioare ale OSCE. Observăm, totodată, acțiuni organizate de provocare a violențelor însoțite de o creștere semnificativă a dezinformării și informațiilor false care sunt menite să inducă și o stare de confuzie”, spune Popescu.

Vicepremierul declară că Republica Moldova pledează ferm pentru necesitatea dezescaladării tensiunilor actuale, printr-un efort coordonat și prin identificarea unor soluții diplomatice.

„Salutăm determinarea autorităților ucrainene de a identifica o ieșire pașnică din actuala criză și facem un apel la calm și soluționarea tuturor divergențelor prin dialog”, comunică Popescu.

Totodată, ministrul reiterează susținerea plenară a Republicii Moldova pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în granițele recunoscute la nivel internațional.

***

Amintim că, în data de 20 februarie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a recomandat cetățenilor Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Ucrainei să se abțină de la călătorii neesențiale, iar celor deja aflați pe teritoriul Ucrainei – să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul țării vecine.

Totodată, MAEIE a recomandat cu prioritate cetățenilor moldoveni evitarea oricărei deplasări în regiunile de est ale Ucrainei și ajustarea promptă a planurilor de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă și a anunțurilor autorităților ucrainene.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: