IGSU

Salvatorii atenționează: gheața de pe lacuri este prea subțire și puteți cădea în apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Avertizarea salvatorilor vine în contextul răcirii temperaturii aerului și formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, râurilor și iazurilor din țară.

Oamenii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, întrucât grosimea acesteia nu depășește 8 -10 cm. Pentru că aflarea pe gheața lacurilor să nu prezinte pericol, temperatura aerului trebuie să înregistreze valori negative mai multe zile consecutiv.

Oscilarea temperaturii  duce la formarea podului de gheață, însă acesta nu este rigid și reprezintă pericol pentru oamenii care aleg să meargă, să patineze sau să pescuiască.

O atenție sporită este acordată minorilor. Persoanele care au în grijă copii sunt rugați să-i monitorizeze strict și să nu le permită jocul în preajma bazinelor acvatice. În caz de situații de risc, oamenii pot solicita ajutor apelând Serviciul 112.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Când trecem la ora de iarnă în 2025? Vom dormi mai mult cu o oră

Republica Moldova va trece la ora de iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2025, în ultimul weekend al lunii octombrie. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile vor fi date cu o oră înapoi.

În Republica Moldova, schimbarea orei are loc de două ori pe an: în ultima duminică din martie se trece la ora de vară, iar în ultima duminică din octombrie – la ora de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră, pentru că ceasul este dat înapoi. Astfel, ora 4:00 a dimineții va deveni ora 3:00.

Republica Moldova a trecut la ora de vară, în 2025, în noaptea de 29 spre 30 martie, când ora 03:00 a devenit ora 04:00.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: