Sandu a salutat decizia Kievului privind limba română. Zelenski: „Mă bucur că…”
Full Article 2 minutes read

Sandu a salutat decizia Kievului privind limba română. Zelenski: „Mă bucur că…”

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a publicat, pe 19 octombrie, un mesaj pe platforma X (fostul Twitter) în care a salutat decizia autorităților de la Kiev privind recunoașterea limbii române drept limba oficială vorbită de minoritatea română din Ucraina. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski i-a răspuns public.

Salut declarația comună a președintelui Zelenski și a prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin care se confirmă limba română ca limbă oficială pentru comunitatea românească din Ucraina. O mișcare importantă care consolidează unitatea țărilor noastre”, a scris Maia Sandu pe X.

Președintele Ucrainei a răspuns public la mesajul transmis de Maia Sandu. Vladimir Zelenski a apreciat colaborarea dintre Ucraina, Moldova și România.

Dragă Maia Sandu, mă bucur că cooperarea noastră trilaterală dintre Ucraina, Moldova și România se dezvoltă într-un ritm tot mai rapid. Ambele noastre națiuni sunt pe cale să adere la UE. Ar trebui să ne construim viitorul european și să consolidăm Europa împreună”, a scris Zelenski, la fel, pe X.

 

Amintim că, pe 18 octombrie, în timpul vizitei premierului de la București Marcel Ciolacu la Kiev, Guvernul ucrainean a adoptat o hotărâre faptul că limba vorbită de minoritatea română din Ucraina este româna, ci nu „moldoveneasca”, cum era anterior. În cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său Ucrainea Denis Șmîgal, Marcel Ciolacu i-a mulțumit pentru acestuia pentru decizia luată.

***

În martie 2023, majoritatea parlamentară – Partidul Acțiune și Solidaritate – a adoptat un proiect de lege prin care în Constituție și în toate actele legislative sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română”. Președinta Maia Sandu a promulgat legea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: