Șase copii și 25 de adulți au ajuns la spital în septembrie, după ce au consumat ciuperci
Full Article 2 minutes read

Șase copii și 25 de adulți au ajuns la spital în septembrie, după ce au consumat ciuperci

În luna septembrie, timp de 12 zile, 25 de adulți și 6 copii au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci. Informația a fost comunicată de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Potrivit instituției, peste 80 de persoane au solicitat ajutor, de la începutul anului 2024, pe motiv de intoxicație cu ciuperci. În total, 75 dintre acestea au fost transportate la spital. 

Centrul a anunțat pe 27 septembrie că numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere. De la începutul anului, pe motiv de intoxicație cu ciuperci, echipele instituției au acordat asistență la 85 persoane. 75 dintre acestea au fost transportate la spital.

„Îngrijorător este faptul că doar în perioada 14-25 septembrie, la Dispeceratul comun de urgență al CNAMUP, au fost înregistrate 37 solicitări pe motiv de intoxicație cu ciuperci”, au comunicat reprezentanții Centrului.

Potrivit instituției, era vorba despre 31 maturi și 6 copii.

„Pacienții maturi, cu vârste cuprinse între 21-73 ani și 6 copii până la vârsta de 12 ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consumul de ciuperci”, a precizat Centrul. După acordarea asistenței, 25 de adulți și toți cei 6 copii au fost transportați la spital.

Cazurile au fost înregistrate la Bălți, Fălești, Telenești, Drochia, Sîngerei, Florești, Edineț, Glodeni, Călărași, Ungheni, Criuleni, Nisporeni, Hîncești, Dubăsari, Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Leova și Cimișlia.

Instituția a menționat că „intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului poate salva viaţa bolnavului”. În caz de intoxicație, persoanele sunt îndemnate să apeleze la numărul de urgenţă 112 indiferent de gravitate; până la sosirea echipei medicale să bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc; să stea în pat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: