Scăldatul în Nistru, periculos? Teste de laborator: apa de la Vadul lui Vodă, mai murdară decât cea din Soroca
Full Article 2 minutes read

Scăldatul în Nistru, periculos? Teste de laborator: apa de la Vadul lui Vodă, mai murdară decât cea din Soroca

Apa Nistrului de pe plaja din Soroca este mai curată decât cea de pe plaja de la Vadul lui Vodă. Prima se află în categoria III, care permite scăldatul, cea de-a doua – în categoria a patra, considerată poluată. Cu privire la lacurile din capitală, la începutul sezonului de scăldat, la Valea Trandafirilor și La Izvor apa era foarte murdară (categoria a V-a), iar la Valea Morilor – murdară (categoria a IV-a). Menționăm, este permis scăldatul în categoriile I, II și III. Date în acest sens au fost prezentate, pentru NewsMaker, de reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). 

Reprezentanții ANSP au declarat că, în funcție de indicatorii sanitaro-chimici și microbiologici, calitatea apei se împarte în 5 categorii. Este permis scăldatul în categoriile I, II și III. Apa de categoria IV este considerată poluată, iar cea de categoria V este considerată foarte murdară.

Probele de apă sunt prelevate în locurile echipate pentru recreere. Potrivit ANSP, dacă locația nu are o astfel de zonă atunci acolo nu sunt prelevate probele.

Agenția a declarat pentru NewsMaker că în Republica Moldova nu sunt locații în care apa să corespundă categoriei întâi sau a doua. Potrivit instituției, la începutul sezonului de scăldat, în lacurile din capitală Ghidighici (Vatra), Valea Trandafirilor, lacul Rîșcani și La Izvor apa era foarte murdară (categoria a cincea), iar la Valea Morilor – murdară (categoria a patra). 

Ce ține de râul Nistru, la Criuleni – la începutul sezonului de scăldat apa era foarte murdară – categoria a cincea, pe plaja de la Vadul lui Vodă – murdară (categoria a patra), iar pe plaja din Soroca se permite scăldatul (categoria a treia).

ANSP a menționat că în cazul râului Prut se prelevează probe în zona Costești-Stînca și deocamdată nu sunt rezultatele probelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: