Schimbări la frontieră: Ce înseamnă noul sistem automat al UE pentru moldovenii cu pașapoarte biometrice?
Full Article 2 minutes read

Schimbări la frontieră: Ce înseamnă noul sistem automat al UE pentru moldovenii cu pașapoarte biometrice?

Uniunea Europeană va lansa pe 10 noiembrie un sistem automat pentru înregistrarea intrărilor și ieșirilor la frontierele externe ale spațiului Schengen. Sistemul va elimina ștampilarea manuală a pașapoartelor cetățenilor din țări non-UE, așa cum este în cazul cetățenilor Republica Moldova care circulă cu pașapoarte biometrice. Controlul se va realiza printr-un terminal special.

Noul sistem de intrare/ieșire (EES) va fi la toate frontierele externe ale Uniunii Europene, cu excepția Ciprului și Irlandei, unde se vor folosi în continuare ștampilele, și în patru țări din afara UE care fac parte din Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Călătorii, inclusiv cetățenii moldoveni, vor trebui să-și scaneze pașapoartele sau documentele de călătorie la un terminal de autoservire la fiecare trecere a unei frontiere externe a UE. Totuși, sistemul nu se aplică deținătorilor de permise de ședere în UE sau celor cu vize pe termen lung.

EES va înregistra numele călătorului, datele biometrice, precum și data și locul intrării și ieșirii. Scanările faciale și amprentele digitale vor fi preluate doar o dată la trei ani și vor fi valabile pe durata acestei perioade pentru mai multe călătorii.

EES este implementat pentru a întări securitatea la frontiere și pentru a detecta călătorii care depășesc perioada de ședere permisă de 90 de zile în cadrul a 180 de zile în cele 29 de țări europene.

Inițial programată pentru 2022, lansarea EES a întâmpinat numeroase obstacole din cauza problemelor tehnice și a întârzierilor în instalarea barierelor automate necesare la frontierele terestre, maritime și aeriene ale spațiului Schengen.

Pentru a evita cozile lungi la granițe, Comisia Europeană a propus introducerea treptată și flexibilă a sistemului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: