Alegerile au trecut. Ce urmează și câte mandate de deputat au obținut PAS, BECS și Partidul „ȘOR”?
Full Article 2 minutes read

Alegerile au trecut. Ce urmează și câte mandate de deputat au obținut PAS, BECS și Partidul „ȘOR”?

În noul parlament au acces trei formațiuni politice: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul „ȘOR”. Dacă scrutinul va fi validat de Curtea Constituțională, cele mai multe mandate de deputat le va obține PAS: 62-63. BECS poate miza pe 32 de fotolii de parlamentar, iar Partidul „ȘOR” pe  6 locuri. Sunt estimările realizate de NM după procesarea a 99,8% din procesele verbale.

O estimare asemănătoare a publicat și deputatul PAS Mihai Popșoi.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil a precizat că biroul electoral al secției de votare transmite Consiliului electoral de circumscripție documentele și materialele electorale nu mai târziu de 18 ore după anunțarea închiderii secției de votare (adică până pe 12 iulie, ora 15:00). La rândul său, Consiliul electoral de circumscripție prezintă CEC procesele verbale, documentele și materialele electorale în termen de 48 de ore (până pe 13 iulie, ora 00:00). Ulterior, CEC totalizează rezultatele și, în termen de 5 zile, va întocmi un raport (19 iulie). CEC prezintă Curții Constituționale actele necesare și lista deputaților aleși în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor (până pe 20 iulie).

Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor, în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC (până pe 25 iulie 2021).

***

Amintim că prezenţa la vot în cadrul alegerilor din 11 iulie a fost de 1 477 574 alegători, ceea ce reprezintă 48,4 1% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale. În urma scrutinului, în Parlament au acces PAS (52,72%), BECS (27,24%) și Partidul „ȘOR” (5,75%).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: