Scrutinul din 5 noiembrie: câți primari și consilieri locali vor fi aleși
Full Article 2 minutes read

Scrutinul din 5 noiembrie: câți primari și consilieri locali vor fi aleși

La alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023 curent vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali. Datele au fost comunicate de reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Republicii Moldova, pe 8 august. 

Potrivit CEC, numărul mandatelor de consilier în consiliile locale, care urmează a fi atribuite urmare a alegerilor locale generale, a fost stabilit în baza numărului de locuitori ai unităților administrativ-teritoriale la situația din 1 ianuarie 2023.

În cazul consiliilor raionale (32 la număr), în 2 – vor fi atribuite câte 35 de mandate, în 20 – câte 33, în 10 – câte 27. În cazul mun. Chișinău, consiliul municipal va fi constituit din 51 de mandate, iar în cazul mun. Bălți – din 35 de consilieri.

De asemenea, vor fi atribuite 9 972 mandate de consilier local pentru toate localitățile din țară. Celor mai multe dintre consiliile sătești (comunale), orășenești le vor fi atribuite câte 27 mandate – 6 localități, câte 23 mandate – 23 localități, câte 17 mandate – 17 localități, câte 15 mandate – 19 localități, câte 13 mandate – 182 localități, câte 11 mandate – 250 localități, câte 9 mandate – 399.

La alegerile locale generale din 2019, au fost aleși, în total, 11 580 de consilieri în consiliile locale, dintre care 1 108 de consilieri de nivelul II și 10 472 de consilieri de nivelul I.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: