Scumpire cu 10%. Cel mai mare producător de lactate din Moldova și-a majorat prețurile
Full Article 2 minutes read

Scumpire cu 10%. Cel mai mare producător de lactate din Moldova și-a majorat prețurile

Cel mai mare producător de lapte și produse lactate din Republica Moldova, grupul JLC, a majorat cu circa 10% prețul la o mare parte din produsele sale, scrie Mold-Street. Majorarea a avut loc la începutul acestei săptămâni și ar fi cauzată, în special, din cauza scumpirii la începutul lunii a prețului laptelui pe piețele externe de unde producătorul importă materia primă. 

„Dacă nu majoram prețurile, riscam să rămânem fără materie primă sau să creștem pierderile întreprinderilor din cadrul grupului”, au explicat reprezentanții JLC, grup ce are o cotă de circa 50% pe piaţa lactatelor.

Potrivit sursei, producția locală de lapte asigură în prezent aproximativ 70% din materia primă pentru procesare, iar restul este de import.

Totodată se atestă importuri mari de produse lactate, precum untul, brânzeturile, etc. Pe rafturi poate fi observată o cantitate mare de produse lactate din Belarus, România şi Ucraina.

Pe de altă parte, a menționat sursa, datele publice arată că în primele opt luni preţurile la lapte şi produse lactate practic au stagnat, înregistrându-se o creştere nesemnificată de 0,06%.

Se mai precizează că producţia de lapte în Republica Moldova s-a diminuat semnificativ. Dacă în 2014 constituia circa 485 000 tone, anul trecut a fost de două ori şi ceva mai puţin – circa 231 000 tone.

Cel mai mult a scăzut producţia de lapte în gospodăriile populaţiei – de aproape 2,5 ori, în timp ce în întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) s-a majorat de două ori. Potrivit sursei, creşterea producţie de lapte în întreprinderile agricole s-a făcut observată în ultimii 2-3 ani ca urmare a unor măsuri luate de autorităţi pentru stimularea dezvoltării sectorului zootehnic şi anume a fermelor de vaci. Anul trecut, în premieră, au fost alocate plăți directe per kilogram de produs și anume – pentru kilogram de lapte de vacă. Plățile directe se acordă trimestrial fermierului care deține animale, obține și livrează producție animalieră proprie către unitatea de colectare / procesare / abatorizare / comercializare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: