Se ieftinește gazul? Vadim Ceban: Există premise pentru micșorarea tarifului, am recuperat o parte din devierile financiare
Full Article 2 minutes read

Se ieftinește gazul? Vadim Ceban: Există premise pentru micșorarea tarifului, am recuperat o parte din devierile financiare

În următoarele săptămâni, tariful la gaz ar putea fi micșorat. Declarația a fost făcută de către președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul ediției din 6 aprilie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Acesta a precizat că în următoarea perioadă calculele vor fi transmise Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Vadim Ceban a menționat că există premise pentru ieftiniri.

Teoretic există. Cred că noi peste o săptămână, înainte de Paște, vom prezenta la ANRE calculele noastre și, împreună cu regulatorul, dacă vor fi aceste premise, noi vom fi primii care vom solicita corectarea tarifului. Pentru că deja o bună parte din devierile financiare care au fost incluse în tarif în octombrie 2022 au fost recuperate în perioada de iarnă cu consum mai mare. Consider că aceste premise vor fi, depinde de ANRE când va fi acest lucru”, a declarat Vadim Ceban.

Directorul Moldovagaz a refuzat să estimeze care ar putea fi noul tarif, după ajustare.

Pot să spun un singur lucru: în cadrul aprobării tarifelor, în octombrie 2022, circa 6,5 lei au fost acele devieri financiare care au fost acumulate în 2022. Ca o cifră pe care o pot spune la moment”, a menționat Ceban.

Șeful Moldovagaz a subliniat că evoluția prețurilor la bursele internaționale sunt imprevizibile.

Asta nu înseamnă că va fi reducerea cu această cifră, pentru că volumele s-au micșorat, sunt construi de distribuție, transport și curs valutar și nu știu cum vor fi calculate de ANRE”, a conchis Ceban.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova  achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: