Se redeschid mai multe secții Covid în spitalele din Chișinău. Primarul Ceban: CESP se va întruni astăzi în ședință
Full Article 3 minutes read

Se redeschid mai multe secții Covid în spitalele din Chișinău. Primarul Ceban: CESP se va întruni astăzi în ședință

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a mun. Chișinău se va întruni, în data de 21 ianuarie, în ședință. Anunțul a fost făcut de edilul Ion Ceban. Primarul mai declară că din cauza numărului mare a cazurilor de Coronavirus, Primăria Chișinău a luat decizia de a redeschide mai multe secții de COVID în spitalele municipale. 

„Primăria Chișinău redeschide mai multe secții Covid în spitalele municipale! Activarea spațiilor medicale suplimentare este necesară din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid în Republica Moldova, cauzată de transmiterea comunitară extinsă a tulpinii Omicron”, comunică primarul.

Ceban mai spune că în spitalele municipale sunt internați și tratați cetățeni de pe întreg teritoriul țării.

Astfel, de luni, 24 ianuarie, vor fi activate:

  • 60 paturi (2 secții) pentru gravide, cu forme medii și grave la SCM „Gheorghe Paladi”;
  • 30 paturi (1 secție) pentru gravide (forme ușoare) la SCM „Sf. Treime”;
  • 150 paturi pentru adulți la SCM de Ftiziopneumologie.

Actualmente sunt activate activate:

  • 60 paturi pentru gravide confirmate cu Covid la Maternitatea municipală nr. 2;
  • 106 paturi pentru copii cu Covid la SCM Boli Contagioase Copii;
  • 92 paturi (3 secții) la SCM de Copii „V. Ignatenco”;
  • 300 paturi Covid la SCM „Sf. Arh. Mihail”;
  • 200 paturi (5 secții) la SCM „Sf. Treime”.

Ceban mai spune că se păstrează în rezervă Departamentul Covid de la Moldexpo cu capacitatea de 450 paturi, care la necesitate poate fi activat.

„Totodată, Comisia extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău se va întruni astăzi în ședință”, a comunicat edilul.

***

În toate raioanele Moldovei funcționează acum «codul roșu» de alertă Covid. Conform prognozelor Ministerului Sănătății, numărul de contaminări înregistrate zilnic ar putea depăși săptămâna viitoare cifra de 10 mii. Autoritățile au introdus noi restricții dure (live). Accesul în centrele comerciale și în alte instituții publice va fi doar în baza certificatelor Covid. Excepție — magazinele alimentare, farmaciile, băncile, poșta. Nunțile și cumetriile sunt interzise. Toate școlile trec la procesul de instruire în regim online. Echipe speciale de poliție și militari vor monitoriza respectarea acestor măsuri: «Mai întâi — avertisment, apoi — amendă».

În același timp, autoritățile au anulat carantina pentru cetățenii vaccinați care au interacționat cu persoanele bolnave de Covid (pentru cei nevaccinați — 10 zile de carantină).

Boris Gîlcă, șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, în data de 20 ianuarie, a declarat că după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, se va întruni încă o dată în ședință Comisia municipală – „și vom fi foarte atenți sau chiar radicali ca restricțiile să fie respectate”, a precizat Gîlcă.

De menționat că, în data de 20 ianuarie, în Moldova s-a înregistrat un nou antirecord zilnic: 3907 cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 252 de cadre medicale. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 18 persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 7-19 ianuarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: