Secretar de stat: CEC nu a coordonat decizia cu MAEIE. Sperăm că va fi revăzut numărul secțiilor de votare din diaspora
Full Article 3 minutes read

Secretar de stat: CEC nu a coordonat decizia cu MAEIE. Sperăm că va fi revăzut numărul secțiilor de votare din diaspora

Reprezentanții Ministerului de Externe și Integrării Europene (MAEIE) speră că Comisia Electorală Centrală (CEC) își va revedea decizia cu privire la deschiderea a doar 139 de secții de votare, în străinătate, pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru Europa Liberă de către Eugen Revenco, secretarul de stat al instituției. Oficialul a precizat că CEC nu a coordonat hotărârea cu MAEIE.

Eugen Revenco a menționat că unul din obiectivele diplomației moldovene este protejarea și asigurarea drepturilor cetățenilor noștri de peste hotare. Dreptul de a alege este un drept fundamental și organizarea exercitării acestui drept ține nemijlocit de competența Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

„De aceea înainte de a propune o listă, geografia distribuției, noi am luat în calcul, după ce am consultat fiecare ambasadă moldovenească, atât numărul oficial al moldovenilor care se află într-un stat, cât și un număr neoficial pe care îl putem deduce, am ținut cont de faptul câtă lume a votat la alegerile precedente, care au avut loc doar o jumătate de an în urmă și este cel mai clar indicator despre potențialul de vot într-o regiune sau alta”, a explicat oficialul.

Reprezentantul MAEIE a amintit că instituția a propus deschiderea a circa 190 de secții de votare.

„Chiar și în ajun, pe data de 5 seara sau pe data de 6 dimineața în corespondența pe care am expediat-o am reconfirmat capacitățile noastre depline de a deservi și de a organiza alegerile în toate secțiile de votare pe care noi le-am propus. Confirm că în lista inițială și ultima poziție pe care noi am avut-o: organizarea alegerilor în circa 190 de secții de votare este în puterile Ministerului Afacerilor Externe, avem logistica pregătită, avem capacitățile coordonate din timp cu ambasadele noastre, am verificat locațiile unde pot fi amplasate secțiile și am verificat și devizul de cheltuieli în cazul în care ar fi nevoie să se acopere cu surse financiare suplimentare”, a mai spus Revenco.

Oficialul și-a exprimat speranța că hotărârea CEC-ului va fi revăzută: „Noi sperăm că Comisia Electorală Centrală își va revedea decizia și ar putea să intervină cu modificări în care să țină cont de situațiile obiective și să diminueze din tensiuni”.

***

În cadrul ședinței din 5 iunie,  CEC a decis deschiderea a 139 de secții de votare în diaspora pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie, și nu 190, așa cum a propus Ministerul de Externe. Blocul electoral „RENATO USATÎI” a depus deja o contestație în acest sens la Curtea de Apel Chișinău. Au anunțat că vor contesta decizia și alte formațiuni.

PAS, Platforma DA, AUR, PLDM și Partidul „Democrația Acasă” au anunțat că vor protesta, pe 7 iunie, începând cu ora 12:00, la CEC.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: