Șefa CNAMUP, acuzată de creșterea cazurilor de deces a pacienților și suspendată din funcție de Nemerenco. Reacție: „Astea sunt vremurile bune”
Full Article 3 minutes read

Șefa CNAMUP, acuzată de creșterea cazurilor de deces a pacienților și suspendată din funcție de Nemerenco. Reacție: „Astea sunt vremurile bune”

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a ordonat să fie inițiată o anchetă de serviciu pe marginea activității Nataliei Catanoi, director Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Totodată, directorul instituției a fost suspendat din funcție „din inițiativa angajatorului” și i s-a interzis provizoriu exercitarea atribuțiilor pe perioada anchetei de serviciu. 

În ordinul semnat de ministra Sănătății se menționează că acțiunile directorului „au condus la un management defectuos”. Urmare a acesteia, „s-a soldat cu decesul pacienților”. Totodată, în ordin se declară că pacienții și angajații instituției sunt nemulțumiți, la fel s-ar înregistra „o lipsă de viziuni strategice de dezvoltare și activitate” a instituției.

În cadrul unor declarații, Natalia Catanoi a menționat că în cele 6 luni de conducere a activat ca un profesionist. „Eu sunt sigură că absolut toți colegii o să fie de acord cu mine. Am activat în baza legii, așa cum este corect”, a menționat ea.

„Acum, nu pot să permit ca să fiu călcată în picioare, să mi se calce demnitatea și onoarea mea. Orice se rezolvă, dar nu atâta timp cât mi se pune cererea pe masă ca să promovez pe cineva și să mă retrag. Nu este corect. Indiferent de decizia de evaluare a managementului meu, sunt sigură în instituția aceasta sunt oameni profesioniști”, a precizat Catanoi.

Ea a mai spus că pe toată perioada de 6 luni „nu s-au mărit decesele, cum este scris în ordinul de suspendare, dar s-au micșorat”. „S-a mărit resuscitarea cu succes”, a adăugat Catanoi.

„Eu oricum o să contest suspendarea mea și o să vin în funcție, dar este clar că atât timp cât pe mine nu mă vor în sistem, eu nu o să pot lucra. Chiar dacă o să plec, o să plec cu capul sus pentru că nu am încălcat legea (…) Atunci când am mers să candidez pentru postul respectiv, am mers pentru oameni. Am avut toată încrederea că în sfârșit au venit oameni care vor promova tinerii specialiști și vor permite să facem lucruri frumoase. Nu a fost să fie. Asta este. Eu îmi cer scuze că spun, dar astea sunt vremurile bune”, a menționat Catanoi.

Ordinul semnat de ministra Ala Nemerenco a fost publicat pe rețelele de socializare de fostul premier Ion Chicu. Ordinul este veridic, confirmări în acest sens au fost oferite pentru NM de reprezentanții Ministerului Sănătății.

UPDATE: Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a explicat decizia de a o suspenda din funcție pe directoarea CNAMUP Natalia Catanoi pe perioada anchetei de serviciu. Aceasta a remarcat că șefa CNAMUP a devenit, recent, membră a Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Pentru că directorul nu s-a isprăvit nici cu una din misiuni și nu a demonstrat abilități de a gestiona o așa instituție mare, ba mai mult, oferă protecție personală și menține în funcții penali, iar pentru ca să nu fie atinsă, și-a tras mai recent și un carnet de partid PAS, am luat decizia de a-i cere demisia, iar din moment ce a refuzat, am suspendat-o în condițiile legii, cu deschiderea anchetei de serviciu”, a comunicat Nemerenco.

Șefa CNAMUP, acuzată de creșterea cazurilor de deces a pacienților și suspendată din funcție de Nemerenco. Reacție: „Astea sunt vremurile bune”

Șefa CNAMUP, acuzată de creșterea cazurilor de deces a pacienților și suspendată din funcție de Nemerenco. Reacție: „Astea sunt vremurile bune”

Natalia Catanoi a fost numită în funcție pe 21 mai 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: