Șeful CNA: Dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru justiția moldovenească
Full Article 3 minutes read

Șeful CNA: Dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru justiția moldovenească

Dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru tot sectorul justiției, susține șeful Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu. Oficialul declară că cauza ar fi tratată superficial de Procuratura Anticorupție (PA) și procuratura Generală (PG) și își cheamă colegii la conlucrare. Potrivit lui, cauza penală trebuie revizuită cu celeritate și dusă până la capăt.

„Eu personal consider că cauza „Hotelul Național” este o rușine pentru tot sectorul justiției și pentru ca noi să ne reabilităm am implicat un număr impunător de angajați pentru ca să revizuim care este situația cu privire la Hotelul Național”, a declarat Iulian Rusu.

Oficialul susține că pe durata anchetei asupra acuzei „Hotelul Național” ar fi fost depistate mai multe probe și ar fi existat mai multe suspiciuni potrivit cărora, încă, de la bun început,  în 2006, când a fost luată decizia cu privire la privatizarea Societății pe Acțiuni „Moldova Tur”, ar fi fost comise infracțiuni. Propunerea CNA de a porni cauze penale pe mai multe articole a fost, însă, parțial abrogată, susține Rusu.

„Eu nu consider asta o abordare corectă față de munca pe care o depun ofițerii de urmărire penală. Această cauză trebuie revizuită și dusă până la capăt. De aceea, eu consider că este absolut necesar să se revină la textul inițial al ordonanței de repornire a cauzei penale, unde sunt vizate mai multe articole privind Codul Penal, iar această cauză să fie examinată cu celeritate”, a conchis șeful CNA.

Potrivit deputatului PAS Dan Perciun, declarațiile șefului CNA trezește întrebări cu privire la activitatea PA. Parlamentarul susține că, pentru mai multe informații, în plenul Parlamentului ar putea fi invitați inclusiv procurorul general și șefa PA, Veronica Dragalin.

„Se acumulează tot mai multe întrebări la activitatea Procuraturii Anticorupție. Atunci când CNA-ul consideră că dosarul „Hotelul Național” este o rușine și este tratat superficial de Procuratura Anticorupție – apar mari semne de întrebare. Cred că după audierea în plen a directorului CNA de azi, ar fi bine să avem o discuție în plen și cu Procurorul General și șefa Procuraturii Anticorupție. Trebuie să obținem clarificări de la șefa PA privind acțiunile întreprinse în raport cu procurorii care blochează urmărirea penală”, a declarat Dan Perciun.

***

Hotelul „Național” a fost privatizat pentru a doua oară în anul 2006, firma câștigătoare a concursului investițional fiind întreprinderea cu capital străin „Alfa-Engineering”, care s-a obligat să facă investiții în valoare de 33 milioane de dolari pentru reconstrucția hotelului și să-l transforme într-un hotel de cinci stele. Reconstrucția urma să fie finisată doi ani mai târziu, însă nu a mai fost realizată.

În august 2020, proprietarul clădirii a primit autorizația de demolare a edificiului, iar în martie 2021 a fost propusă demolarea edificiului în detrimentul construcției unui complexul multifuncțional. Pe 20 mai 2022 a început să fie construit un gard în jurul Hotelului, în spațiul public apărând informații potrivit cărora clădirea ar urma să fie demolată. Mai târziu, primarul Ion Ceban a retras, totuși, companiei Moldova-Tur, care deține hotelul, autorizația de demolare acordată în vara anului 2021, din cauza „încălcărilor depistate la fața locului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: