Șeful Marelui Stat Major din România: Dacă Rusia va câștiga în Ucraina, Moldova este următoarea țintă
Full Article 2 minutes read

Șeful Marelui Stat Major din România: Dacă Rusia va câștiga în Ucraina, Moldova este următoarea țintă

Dacă Federația Rusă va câștiga războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, următoarea „țintă” va fi Republica Moldova. Declarația a fost făcută de șeful Marelui Stat Major al României, generalul Gheorghiță Vlad, într-un interviu pentru Europa Liberă publicat pe 31 ianuarie.

Populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană din Europa trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca și militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de vest. Cred că nu trebuie irosită nicio secundă. E un moment T0 când toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației”, a declarat Gheorghiță Vlad.

Precizăm că, pe 14 ianuarie, în cadrul unei vizite în orașul Timișoara, România, președinta Maia Sandu a declarat că Federația Rusă își va relua tentativele de destabilizare a Republicii Moldova în primăvara anului 2024.

Iar pe 20 ianuarie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a informat că un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public a unui narativ precum că autoritățile statului întreprind acțiuni orientate împotriva unor cetățeni ucraineni, care muncesc în instituțiile guvernamentale din țara vecină. Atunci, SIS a precizat că scopul acestui grup este să compromită relațiile moldo-ucrainene și să slăbească încrederea dintre autoritățile din Ucraina și Moldova. De asemenea, SIS a declarat că frecvența și amploarea unor astfel de acțiuni va crește pe durata anilor 2024-2025 fiind țintite procesele de reformă, cele electorale care se vor desfășura în țara noastră, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE.

***

Armata rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, la ordinul președintelui țării Vladimir Putin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: