Șeful Moldovagaz exclude o reducere a tarifului la gaz până la sfârșitul sezonului de încălzire
Full Article 2 minutes read

Șeful Moldovagaz exclude o reducere a tarifului la gaz până la sfârșitul sezonului de încălzire

Până la sfârșitul sezonului de încălzire, moldovenii nu ar trebui să se aștepte la o reducere a tarifului la gaze naturale. Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz Vadim Ceban.

„Nu, aș spune că nu. Încă nu știm care va fi prețul în februarie, acesta se schimbă. Acum lucrăm pe piața globală. Energocom cumpără volume de bază de gaz doar pe baza Title Transfer Facility (TTF) și absolut totul afectează această cotație”, a precizat Ceban, la emisiunea „Alternativa” de la TV8.

Ceban a mai menționat că conform metodologiei adoptate, Moldovagaz trebuie să ramburseze toate abaterile de tarif acumulate anterior.

„Moldovagaz, în cursul anului 2022, inclusiv din fonduri proprii, a plătit gazele naturale. Conform deciziei autorității de reglementare, rambursăm aceste abateri de tarif”, a menționat Vadim Ceban, adăugând că indiferent de unde țara cumpără gaz, compania trebuie să elimine toate abaterile financiare.

Totodată, el a precizat că acum, Energocom cumpără gaze naturale de pe piaţa internaţională pentru malul drept al Nistrului la un preţ mai mic decât de la Gazprom. Potrivit acestuia, conform hotărârii de Guvern, Moldovagaz este obligată să achiziționeze gaze de la furnizorul care oferă cel mai favorabil preț.

Menționăm că pe 19 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu declara că în luna februarie cetățenii Republicii Moldova ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Spînu a estimat că tariful ar putea scădea cu circa 10% pentru metru cub de gaz.

Pe 27 ianuarie, Agenția Națională de Reglementare în Energetică declara că tariful la gazele naturale va rămâne același pentru luna februarie. În prezent, tariful la gazele naturale este de 29,27 lei pentru un metru cub, cu TVA inclus.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: